MMF vyzval ECB, aby zvážila rozšírenie programu nákupu aktív

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 19:03 • 2 min
MMF vyzval ECB, aby zvážila rozšírenie programu nákupu aktív

WASHINGTON - Medzinárodný menový fond (MMF) dnes vyzval Európsku centrálnu banku (ECB), aby zvážila ďalšie rozšírenie svojho programu nákupu aktív, ak inflácia v eurozóne, ktorá je rekordne nízka, nezačne konečne rásť. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Podľa fondu ECB by vzhľadom na slabé vyhliadky na oživenie inflácie mala byť pripravená na ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie. MMF pripomenul, že až 11 z 19 štátov eurozóny zaznamenalo v máji zápornú infláciu.

 

ECB pumpuje mesačne miliardy eur do ekonomiky eurozóny, aby oživila infláciu, ktorá sa už viac ako tri roky pohybuje hlbokou pod jej cieľovou 2-% hranicou. Podľa revidovanej prognózy dosiahne miera inflácie v eurozóne tento rok 0,2 %, v roku 2017 zrýchli na 1,2 % a v roku 2018 na 1,4 %. Predchádzajúca prognóza počítala v tomto roku s infláciou na úrovni 0,3 %, v roku 2017 mala dosiahnuť 1,2 % a v ďalšom roku 1,4 %.

 

Mahmood Pradhan z MMF zdôraznil, že nový odhad vychádza z predpokladu, že Európska únia (EÚ) si udrží tesné väzby s Britániou, ktorá v júni rozhodla o svojom odchode z únie. Ale ak sa budú rokovania o vzťahoch EÚ a Británie vliecť, alebo dokonca zlyhajú a pri najhoršom možnom scenári dôjde k zavedeniu ciel na dovoz, ekonomická situácia v eurozóne sa zhorší. V každom prípade revízia inflačných vyhliadok smerom nadol zvýši tlak na ECB, aby prijala ďalšie stimuly na oživenie spotrebiteľských cien. Pradhan pripomenul, že banka má len obmedzený manévrovací priestor, čo sa týka zníženia kľúčových úrokových sadzieb.

 

V separátnom vyhlásení vyzval politikov z eurozóny, aby zastavili rast euroskepticizmu a posilnili menovú úniu. Navrhuje vytvorenie centrálneho fondu eurozóny na pomoc slabším ekonomikám, reformy bankového sektora, ktoré by finančným ústavom pomohli zbaviť sa zlých úverov, a tiež lepšiu integráciu utečencov a dosiahnutie pokroku pri spoločnej hraničnej a azylovej politike.

 

Spoločný fond je kontroverzná téma, najvplyvnejší člen bloku, Nemecko, odmieta finančne podporovať menej disciplinovaných členov bloku, ako sú Grécko, Taliansko či Španielsko. Pradhan navrhuje, aby bola pomoc zo spoločného fondu podmienená zavádzaním prísnych reforiem a opatrení, podobne ako pri záchranných úveroch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies