MMF vystavil eurozóne zlé vysvedčenie na posledných 20 rokov

NETKY.SK • 31 Január 2017, 08:26 • 2 min
MMF vystavil eurozóne zlé vysvedčenie na posledných 20 rokov

WASHINGTON - Medzinárodný menový fond (MMF) vystavil eurozóne veľmi zlé vysvedčenie na posledných 20 rokov. V období rokov 1995 až 2015 sa prejavili náznaky prikrášlených rozpočtov, nadmerného zadlžovania a obchádzania pravidiel EÚ.

slovakia

left justify in out

Vlády sa podľa MMF výlučne z politických dôvodov správali procyklicky a investičné kvóty štátnych rozpočtov boli príliš nízke. MMF vo svojej analýze pritom neodhalil žiadne výraznejšie rozdiely medzi správaním sa veľkých a malých krajín eurozóny.

 

Nedostatočný bol aj inštitucionálny dozor. "Mechanizmy na uplatňovanie pravidiel sú v eurozóne oveľa slabšie než vo federálnych štátoch," píše fond vo svojej analýze. Ako príklad uvádza priemernú štátnu zadlženosť v eurozóne, ktorá vzrástla na vyše 90 % hrubého domáceho produktu, hoci povolených je len 60 %.

 

MMF a krajiny eurozóny majú spory už dlhší čas, predovšetkým však v otázke udržateľnosti dlhov. MMF považuje najmä zadlženosť Grécka za nebezpečnú a z dlhodobého hľadiska aj neúnosnú. Európska komisia naproti tomu verí, že štátna zadlženosť Grécka je kontrolovateľná. Fond okrem toho opakovane vyzýva krajiny so stabilnými rozpočtami, aby zvýšili investície do infraštruktúry, napríklad, v Nemecku by to podľa neho rozpočet zniesol. Berlín túto požiadavku odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona