MMF víta zmeny týkajúce sa čínskeho jüanu

NETKY.SK • 12 August 2015, 09:25 • 2 min
MMF víta zmeny týkajúce sa čínskeho jüanu

PEKING - Utorkové rozhodnutie čínskej centrálnej banky zmeniť mechanizmus stanovovania výmenného kurzu čínskeho jüanu (CNY) považuje Medzinárodný menový fond (MMF) za "vítaný krok", keďže by to malo znamenať, že trhové sily budú hrať väčšiu úlohu pri stanovení kurzu.

slovakia

left justify in out

MMF to uviedol v stredu. "Vyššia flexibilita výmenného kurzu je pre Čínu dôležitá, keďže sa snaží prenechať trhovým silám rozhodujúcu úlohu v ekonomike a znamená výraznú integráciu do globálnych finančných trhov," vyhlásil MMF. "Veríme, že Čína môže, a mala by, mať za cieľ dosiahnutie systému plávajúcich výmenných kurzov do dvoch až troch rokov," uviedol MMF.


"Avizované zmeny nemajú priamy dopad na revíziu koša mien spojených s menou SDR (Zvláštne práva čerpania)," uviedol MMF, no poznamenal, že výmenný kurz výraznejšie tvorený trhom umožní operácie so SDR v prípade, že čínska mena sa do koša mien dostane.


SDR je umelá menová jednotka pre členské štáty MMF. Používa sa ako medzinárodné rezervné aktívum a zároveň ako účtovná jednotka. SDR tvorí v súčasnosti kôš štyroch mien. V tomto koši je americký dolár, euro, japonský jen a britská libra.


Čína po sérii nepriaznivých správ o hospodárstve v utorok devalvovala jüan. Centrálna banka znížila stredný kurz čínskej meny o takmer 2 % a na miestnom devízovom trhu jeho hodnota klesla na skoro trojročné minimum 6,2298 CNY / USD oproti pondelkovým 6,1162 CNY / USD. Zníženie kurzu je podľa banky jednorazové a zmena v spôsobe stanovovania kurzu mu má pomôcť lepšie reagovať na trhové sily.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies