MMF víta negatívne sadzby centrálnych bánk

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 08:25 • 2 min
MMF víta negatívne sadzby centrálnych bánk

WASHINGTON - Posun niektorých centrálnych bánk k negatívnym úrokovým sadzbám pomôže podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) vytvoreniu dodatočných monetárnych stimulov a uvoľní podmienky úverovania.

slovakia

left justify in out

Šesť zo svetových centrálnych bánk, medzi nimi Európska centrálna banka (ECB) a japonská centrálna banka (BOJ), sa doposiaľ rozhodlo pre záporné úrokové sadzby. S negatívnymi úrokovými sadzbami majú tak v súčasnosti skúsenosti ekonomiky, ktoré tvoria približne štvrtinu rozsahu svetovej ekonomiky.


Centrálne banky do ekonomík zaviedli negatívne sadzby znížením depozitných sadzieb do negatívneho teritória v rozsahu od päť bázických bodov v Maďarsku po 125 bázických bodov vo Švédsku. "Hoci skúsenosť s negatívnymi sadzbami je obmedzená, predbežne sme to uzavreli s tým, že pomôžu k vzniku dodatočných monetárnych stimulov a k ľahším finančným podmienkam, ktoré podporujú dopyt a finančnú stabilitu,“ uviedol MMF.


Negatívne sadzby ako prvá zaviedla švédska centrálna banka, nasledovali Dánsko a Švajčiarsko. Tieto centrálne banky sa tak snažili zastaviť posilňovanie ich mien voči euru. K zníženiu sadzieb sa pridalo aj Maďarsko. Kritici tvrdia, že tento krok, predovšetkým v Japonsku, je náznak zúfalstva. Japonsku sa nedarí posilniť hospodársky rast a zvýšiť rast cien. Podľa kritikov sú potrebné dodatočné vládne výdavky a nie voľnejšia monetárna politika. Navyše hovoria, že negatívne sadzby znamenajú riziko vzniku bublín na trhu a navyše ohrozujú zisky bánk.


MMF uviedol, že dôkazy doteraz ukazujú, že negatívne sadzby podnietili investorov, aby investovali aj inde ako len do štátnych dlhopisov s nízkym rizikom. Taktiež sa znížili náklady firiem na požičiavanie si. V prípade bánk je obraz situácie zmiešaný. MMF však varoval, že efekt negatívnych sadzieb má limity.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona