MMF varuje pred rizikom vykoľajenia globálnej ekonomiky a požaduje nové stimuly

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 12:36 • 2 min
MMF varuje pred rizikom vykoľajenia globálnej ekonomiky a požaduje nové stimuly

WASHINGTON - Medzinárodný menový fond (MMF) varuje, že rastie "riziko vykoľajenia" globálnej ekonomiky. Informovala o tom BBC.

slovakia

left justify in out

David Lipton, zástupca šéfky MMF, vyzýva na okamžité prijatie opatrení, ktoré podporia globálny dopyt. Lipton vo svojom utorkovom (8. 3.) prejave vo Washingtone pred zväzom podnikových ekonómov National Association for Business Economics (NABE) uviedol, že svetová ekonomika sa nachádza v kritickom bode a dodal, že posledné prognózy MMF ukazujú ďalšie spomaľovanie globálneho rastu.

 

V utorok zverejnená správa ukázala, že zahraničný obchod Číny vo februári prudko klesol. Export sa medziročne prepadol o štvrtinu. Druhá najväčšia svetová ekonomika je často označovaná za motor globálneho rastu. Slabší dopyt po čínskych tovaroch je preto možné interpretovať aj ako indikátor všeobecnej klímy vo svetovej ekonomike.

 

MMF už vyhlásil, že s najväčšou pravdepodobnosťou zníži svoju predpoveď rastu globálnej ekonomiky v apríli, keď predloží aktualizované ekonomické prognózy. V súčasnosti počíta s nárastom o 3,4 %.

 

Vo februári Fond varoval, že svetová ekonomika je "vysoko zraniteľná", a požadoval nové stimuly na podporu rastu. Lipton vo svojom utorkovom prejave uviedol, že o podporu rastu by sa mali postarať rozvinuté ekonomiky, ktoré majú na to fiškálny priestor.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies