MMF: Udržateľnosť gréckeho dlhu v dlhodobom horizonte je naďalej neistá

NETKY.SK • 31 Júl 2018, 17:41 • 2 min
MMF: Udržateľnosť gréckeho dlhu v dlhodobom horizonte je naďalej neistá

ATÉNY - Grécko, ktoré by čoskoro malo vystúpiť zo záchranného programu, bude naďalej čeliť nemalým problémom a udržateľnosť jeho dlhu v dlhodobom horizonte zostáva neistá. Uviedol to v najnovšej správe Medzinárodný menový fond (MMF).

slovakia

left justify in out

V utorok zverejnenej správe o udržateľnosti gréckeho dlhu fond uviedol, že "zmiernenie dlhu, na ktorom sa v júni dohodli krajiny eurozóny, výrazne zlepší udržateľnosť gréckeho dlhu v strednodobom horizonte". Fond počíta s tým, že do roku 2037 klesne dlh Grécka zo súčasných 188 % hrubého domáceho produktu (HDP) pod 140 % HDP.

 

Čo sa však týka dlhodobého horizontu, "vyhliadky sú naďalej neisté". Fond očakáva, že po roku 2037 bude dlh Grécka opätovne rásť. MMF uviedol, že Grécko môže mať problém dosahovať v období do roku 2060 ročný nominálny rast HDP na úrovni 3,1 %, alebo primárny prebytok rozpočtu na úrovni 2,4 % HDP. Dodal, že na základe jeho prognóz by ekonomika Grécka mala ročne rásť v danom období v priemere o 2,9 % a primárny prebytok dosahovať približne 1,8 % HDP.

 

"To znamená, že na zabezpečenie dlhodobej udržateľnosti dlhu bude potrebné jeho ďalšie zmiernenie," uviedol MMF. Zároveň dodal, že ak by sa ukázali ako správne optimistickejšie odhady eurozóny, čo sa týka ekonomického rastu a primárneho prebytku, potom by už dodatočné zmiernenie dlhu nebolo potrebné.

 

Vzhľadom na pesimistickejšie očakávania, fond odporučil zníženie vysokých priamych daní, ktoré mali zlepšiť stav verejných financií, na druhej strane ale obmedzujú ekonomický rast. Grécko by okrem toho malo zvýšiť kapitálové a iné výdavky a zároveň zoškrtať neudržateľne vysoké výdavky na dôchodky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies