MMF: Španielsko musí pokračovať v reformnom procese

NETKY.SK • 13 December 2016, 17:43 • 2 min
MMF: Španielsko musí pokračovať v reformnom procese

MADRID - Španielsko musí pokračovať v reformnom procese. Potrebuje zredukovať dlhodobú nezamestnanosť a stlačiť schodok v rozpočte na povolenú úroveň. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojom hodnotení, v ktorom ocenil "robustné" zotavovanie španielskej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

MMF v záverečnej správe skonštatoval, že zotavovanie Španielska je "pôsobivé". Štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny podľa neho pomohli reformy aj bezprecedentné menové stimuly Európskej centrálnej banky (ECB).

 

No aj napriek optimistickému tónu fond zároveň upozornil vládu v Madride na riziká, ktoré predstavuje dlhodobá nezamestnanosť, stúpajúci verejný dlh a pretrvávajúca nízka produktivita. Tieto problémy je potrebné vyriešiť. Španielsko preto nesmie poľaviť v reformnom úsilí, ak chce ďalej napredovať a udržať si solídny hospodársky rast.

 

Fond zverejnil svoje hodnotenie práve v čase, keď sa premiér Mariano Rajoy chystá predložiť parlamentu na schválenie návrh rozpočtu na budúci rok. Španielsko potrebuje zredukovať rozpočtový deficit. Vláda však nemá v parlamente väčšinu a potrebuje podporu ostatných strán, no niektoré opozičné skupiny odmietajú ďalšie škrty vo výdavkoch.

 

MMF ale tvrdí, že starostlivo premyslené opatrenia môžu Španielsku pomôcť znížiť schodok v rozpočte a nezabrzdiť pritom hospodársky rast, ani zotavovanie trhu práce. Podľa fondu Španielsko má napríklad priestor na zvýšenie environmentálnych poplatkov a zaplátanie dier v daňovom systéme, čo môže zvýšiť jeho rozpočtové príjmy.

 

Na strane výdavkov má zase priestor na efektívnejšie vynakladanie prostriedkov na zdravotníctvo a školstvo.

 

Rajoyovi, ktorý sa stal druhýkrát premiérom, sa pritom v minulom volebnom období nepodarilo dosiahnuť rozpočtové ciele. Španielsku vlani hrozila pokuta od Európskej komisie za nesplnenie fiškálnych cieľov.

 

Vláda v novom rozpočte počíta napríklad so zvýšením daní z alkoholu a tabakových výrobkov a zrušením daňových úľav pre firmy. Tieto opatrenia by mali zvýšiť príjmy štátu o 5 miliárd eur. Kabinet je presvedčený, že to bude stačiť. Ale fond upozorňuje, že bude možno potrebné prijať ešte ďalšie kroky, aby Španielsko stlačilo schodok v rozpočte na budúci rok na 3,1 % hrubého domáceho produktu (HDP) z odhadovaných 4,6 % HDP v tomto roku.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies