MMF schválil záchranný úver pre Írsko

NETKY.SK • 17 December 2010, 12:45 • 2 min
MMF schválil záchranný úver pre Írsko

MMF schválil záchranný úver pre Írsko - Svet Medzinárodný menový fond (MMF) podľa očakávaní schválil miliardový úver pre Írsko. Výkonná rada fondu vo štvrtok (16.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný menový fond (MMF) podľa očakávaní schválil miliardový úver pre Írsko. Výkonná rada fondu vo štvrtok (16. 12.) rozhodla, že MMF poskytne krajine 22,5 miliardy eur. Táto suma je súčasťou záchranného balíka v celkovej hodnote 85 miliárd eur. Väčšinu poskytnú krajiny eurozóny. Dĺžka úverového programu je 3 roky.
      Írsko bolo na konci novembra nútené požiadať Európsku úniu (EÚ) a MMF o finančnú pomoc. V stredu (15. 12.) prijatie pomoci schválil aj írsky parlament. Výmenou za záchranný úver sa krajina zaviazala realizovať prísne úsporné opatrenia.
      "Írska vláda prijala ambiciózny program na zvládnutie hospodárskej krízy," uviedol šéf MMF Dominique Strauss-Kahn. Finančná pomoc má vláde umožniť znovu získať dôveru trhov a podporiť rast a tvorbu pracovných miest. Írsko má okamžite k dispozícii 5,8 miliardy eur. Harmonogram uvoľňovania ďalších tranží nie je známy.
      Medzinárodná finančná kríza zasiahla Írsko veľmi tvrdo. Štát musel dať desiatky miliárd eur na záchranu bánk, čo spôsobilo prudký nárast deficitu a verejného dlhu a výrazné zvýšenie rizikových prirážok na írske dlhopisy. Záchranný úver pre krajinu je úročený sadzbou 5,83 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies