MMF schválil uvoľnenie ďalšej tranže z úveru Grécku

NETKY.SK • 17 Január 2013, 07:35 • 2 min
MMF schválil uvoľnenie ďalšej tranže z úveru Grécku

MMF schválil uvoľnenie ďalšej tranže z úveru Grécku - Svet Po dokončení kontroly v zadlženej krajine poputuje na účet Grécka 3,24 miliardy eur. Medzinárodný menový fond (MMF) schválil uvoľnenie ďalšej tranže vo výške 3,24 miliardy eur zo záchranného úveru

slovakia

left justify in out

img

Po dokončení kontroly v zadlženej krajine poputuje na účet Grécka 3,24 miliardy eur.

 Medzinárodný menový fond (MMF) schválil uvoľnenie ďalšej tranže vo výške 3,24 miliardy eur zo záchranného úveru Grécku po dokončení kontroly v zadlženej krajine. Informovala o tom agentúra AP.

Predstavenstvo MMF sa rozhodlo poslať Aténam ďalšie peniaze aj preto, že parlament zadlženej krajiny začiatkom tohto týždňa schválil celý rad úsporných opatrení, ktoré sú podmienkou čerpania pomoci.

Grécko drží nad vodou len finančná pomoc od fondu a členov eurozóny. Veritelia ale na odvetu požadujú, aby krajina zredukovala svoje výdavky a zaviedla ďalšie úsporné opatrenia, ktoré jej pomôžu znížiť dlh na udržateľnú úroveň.

Ministri financií eurozóny sa v decembri dohodli, že pošlú až 49,1 miliardy eur Grécku. Vláda v Aténach totiž splnila kľúčovú podmienku na získanie splátky. Dohodla sa so súkromnými veriteľmi na odkúpení svojich dlhopisov v nominálnej hodnote 31,9 miliardy eur, za ktoré plánuje zaplatiť 11,29 miliardy eur.

Ministri pritom pôvodne odsúhlasili Grécku 43,7 miliardy eur, ale neskôr zvýšili túto sumy o 5,4 miliardy eur, aby mu pomohli zafinancovať program spätného nákupu dlhopisov. Grécko totiž plánovalo minúť na tento program 10 miliárd eur, ale nakoniec zaň bude musieť zaplatiť viac, ak chce zredukovať štátny dlh na 124 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2020 z odhadovaných 190 % HDP v roku 2014.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies