MMF prudko znížil odhad rastu ekonomiky eurozóny a USA

NETKY.SK • 21 September 2011, 17:31 • 2 min
MMF prudko znížil odhad rastu ekonomiky eurozóny a USA

MMF prudko znížil odhad rastu ekonomiky eurozóny a USA

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodný menový fond (MMF) výrazne zhoršil výhľad rastu americkej a európskej ekonomiky na tento a budúci rok. Dôvodom je nezlepšujúci sa stav ekonomiky USA a obavy, že Európa nebude schopná vyriešiť v dohľadnom čase svoju dlhovú krízu.
MMF v najnovšom výhľade svetovej ekonomiky World Economic Outlook očakáva, že hospodárstvo USA vzrastie tento rok len o 1,5 % a v roku 2012 o 1,8 %. V júni pritom ešte predpokladal rast americkej ekonomiky v tomto roku o 2,5 a v budúcom roku o 2,7 %. Rovnako skresal prognózu rastu hospodárstva pre eurozónu. Zatiaľ čo v júni fond odhadoval, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny dosiahne tento rok 2 % a v roku 2012 vzrastie ekonomika o 1,7 %, najnovšie by to malo byť len o 1,6 % (2011) a 1,1 % (2012). Dôvodom zhoršeného výhľadu 17-členného bloku s jednotnou menou sú obavy, že Grécko nebude schopné splácať svoje dlhy, čo destabilizuje celý región.             
Čo sa týka svetovej ekonomiky, MMF predpokladá rast na úrovni 4 % pre tento aj budúci rok. Aj v tomto prípade je nová prognóza horšia, keďže v júni ešte fond odhadoval, že tento rok dosiahne rast svetovej ekonomiky 4,3 % a v roku 2012 okolo 4,5 %. Slabý rast v USA a Európe by mali vykompenzovať Čína, India, Brazília a ďalšie rozvíjajúce sa ekonomiky.
Podľa MMF musia predstavitelia USA a Európy rozhodnejšie konať s cieľom znížiť rozpočtové deficity. Európa musí okrem toho zabezpečiť, aby miestne banky mali dostatok kapitálu na zvládnutie dlhovej krízy.
Ekonomika USA zasa čelí podľa fondu dlhodobým problémom, ktorých príčinou nie sú len vysoké ceny pohonných látok a ťažkosti spôsobené japonskou krízou po marcovom zemetrasení. Zamestnávatelia vytvárajú stále málo pracovných miest, mnohí vlastníci domov dlhujú bankám na hypotékach viac než je hodnota ich nehnuteľností a banky naďalej obmedzujú poskytovanie úverov. To všetko sa odráža na nízkych spotrebiteľských výdavkoch, ktoré sú základom ekonomiky USA.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies