MMF priznal chyby pri záchrane Grécka

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 14:16 • 2 min
MMF priznal chyby pri záchrane Grécka

WASHINGTON - Medzinárodný menový fond (MMF) znížil svoje štandardy týkajúce sa udržateľnosti dlhu, aby mohol Grécku poskytnúť finančnú pomoc. Fond tiež priznal, že jeho prognózy vývoja gréckej ekonomiky boli príliš optimistické, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Medzinárodní veritelia poskytli Aténam v roku 2010 finančnú pomoc v celkovej hodnote 110 miliárd eur. MMF z tohto prisľúbil poskytnúť 30 miliárd eur. Niektorí členovia rady guvernérov MMF kritizovali rozhodnutie fondu. Výška poskytnutej sumy im totiž pripadala príliš veľká vzhľadom na veľkosť gréckej ekonomiky. V čase dohody o prvom záchrannom balíku MMF tvrdil, že grécky dlh je udržateľný, ak sú jeho prognózy vývoja ekonomiky správne.

V novej správe hodnotiacej záchranu Grécka MMF priznal, že znížil svoje štandardy, aby mohol Aténam poskytnúť záchranný úver. Fond je však napriek tomu presvedčený, že Grécko muselo dostať finančnú pomoc, inak by sa nákaza preliala do zvyšku eurozóny, čo by malo výrazný negatívny vplyv na celú globálnu ekonomiku.

"Existovalo však napätie medzi potrebou podporiť Grécko a obavami, že jeho dlh je s najväčšou pravdepodobnosťou neudržateľný," uvádza sa v správe MMF. Fond priznal, že kvôli tomu doplnil kritérium pre poskytnutie úveru, podľa ktorého v systematicky dôležitých prípadoch môže znížiť požiadavku týkajúcu sa udržateľnosti dlhu.

Podľa MMF záchranný program pre Grécko v mnohých ohľadoch zlyhal. Atény síce zostali v eurozóne a znížili verejný dlh, ale nepodarilo sa im obnoviť dôveru trhu a ekonomika krajiny sa neustále nachádza v hlbokej recesii. Grécky hrubý domáci produkt (HDP) sa v rokoch 2008 až 2012 prepadol o 22 %. Grécka ekonomika s najväčšou pravdepodobnosťou klesne tento rok už šiesty rok po sebe.

MMF vo svojej správe priznáva, že jeho predpovede týkajúce sa vývoja ekonomiky sa dajú "kritizovať ako príliš optimistické". Fond tiež tvrdí, že mal viac tlačiť na odpis gréckeho dlhu súkromnými veriteľmi už skôr v roku 2011, keď bolo jasné, že grécky dlh je neudržateľný.

"Skoršia reštrukturalizácia dlhu by znížila veľkosť nutnej korekcie v Grécku", čo by malo pozitívny vplyv na ekonomiku, ktorej pokles by bol menej prudký.

MMF vlani uviedol, že vládne škrty majú väčší negatívny vplyv na rast ekonomiky, než sa pôvodne predpokladalo. Vlády by preto mali odložiť výrazné škrty, kým sú ich ekonomiky krehké.

MMF tiež upozornil, že je problém získať z Atén spoľahlivé údaje. Fond by mal byť preto v budúcnosti skeptickejší ohľadom oficiálnych gréckych údajov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies