MMF predbežne schválil Ukrajine dodatočnú finančnú pomoc vo výške 17,5 miliardy

NETKY.SK • 12 Február 2015, 11:11 • 2 min
MMF predbežne schválil Ukrajine dodatočnú finančnú pomoc vo výške 17,5 miliardy

BRUSEL - Medzinárodný menový fond (MMF) predbežne schválil Ukrajine dodatočnú finančnú pomoc vo výške 17,5 miliardy USD (15,47 miliardy eur), ktorá bude súčasťou 40-miliardového balíka pomoci od ďalších zahraničných veriteľov. Oznámila to dnes generálna riaditeľka fondu Christine Lagardeová. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Lagardeová vyhlásila, že tím MMF, ktorý je momentálne v Kyjeve, dosiahol dohodu s ukrajinskou vládou o štvorročnej úverovej linke. Tú však musí ešte schváliť predstavenstvo fondu. Šéfka MMF dodala, že Ukrajina dostane ďalšiu pomoc aj z iných zdrojov, dohromady by jej mali poskytnúť približne 40 miliárd USD.

 

Bývalej sovietskej republike hrozí bankrot. Vlani vláda v Kyjeve dohodla s MMF dohodu na dvojročnom záchrannom úvere v hodnote 17 miliárd USD. Ekonomická situácia v krajine sa však v dôsledku bojov na východe štátu zhoršila a Ukrajina potrebuje ďalšie peniaze. Podmienkou novej pomoci od fondu a ďalších medzinárodných veriteľov je však zavedenie sľúbených reforiem.

 

Lagardeová v tejto súvislosti uviedla, že ukrajinská vláda prejavila "také odhodlanie pre reformy, s akým sa fond doteraz nestretol".

 

Ukrajina súhlasila s kľúčovými reformami vrátane zvýšenia cien energií, reštrukturalizáciou bánk, reformami štátnych podnikov aj s protikorupčným programom, dodala šéfka MMF.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies