MMF pre brexit zhoršil prognózu rastu globálnej ekonomiky

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 17:45 • 2 min
MMF pre brexit zhoršil prognózu rastu globálnej ekonomiky

WASHINGTON - Rozhodnutie Veľkej Británie odísť z Európskej únie spomalí globálny ekonomický rast v tomto aj budúcom roku. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF) v aktualizácii svojej prognózy, ktorú zverejnil v utorok.

slovakia

left justify in out

V tomto roku fond očakáva rast svetovej ekonomiky o 3,1 % a v budúcom o 3,4 %. Znamená to, že v tomto roku aj v roku 2017 predpokladá v porovnaní s aprílovou prognózu slabší rast o 0,1 percentuálneho bodu.


Hlavný ekonóm MMF Maurice Obstfeld konštatoval, že fond bol pripravený mierne vylepšiť prognózu rastu globálnej ekonomiky vzhľadom na neočakávane silný rast v Európe a Japonsku a vzhľadom na čiastočné oživenie globálnych cien komodít. "Ale brexit urobil škrt cez rozpočet," uviedol Obstfeld. Británia totiž teraz musí nanovo dohodnúť svoje obchodné vzťahy s Európou, čím vzniká neistota, ktorá by mohla narušiť spotrebiteľskú aj podnikateľskú dôveru a zmraziť investície.


Britská ekonomika podľa MMF v tomto roku vzrastie o 1,7 %, čo je o 0,2 percentuálneho bodu menej, ako fond predpovedal v apríli. V budúcom roku sa rast Británie spomalí na 1,3 %, čiže bude o 0,9 percentuálneho bodu slabší, ako MMF odhadoval v apríli. Zároveň ide o najvýraznejšie zhoršenie rastu v rámci vyspelých ekonomík. Pre eurozónu fond prognózu pre tento rok vylepšil o 0,1 percentuálneho bodu na 1,6 %, ale zhoršil predikciu rastu eurozóny v budúcom roku o 0,2 percentuálneho bodu na 1,4 %.


Ekonomika USA podľa MMF v tomto roku vzrastie o 2,2 %, čo je o 0,2 percentuálneho bodu menej, ako odhadoval v apríli. Prognózu rastu americkej ekonomiky v roku 2017 potvrdil na úrovni 2,5 %. Rast Číny v roku 2016 fond vylepšil o 0,1 percentuálneho bodu na 6,6 % a potvrdil predikciu pre budúci rok na úrovni 6,2 %. Fond zredukoval prognózu pre Japonsko. Očakáva, že v tomto roku vzrastie o 0,3 %, čo je oproti predošlej predikcii menej o 0,2 percentuálneho bodu. V roku 2017 japonská ekonomika podľa MMF posilní o 0,1 %, čo je oproti predchádzajúcej prognóze vylepšenie o 0,2 percentuálneho bodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona