MMF požaduje, aby Nemecko investovalo obchodné prebytky do infraštruktúry

NETKY.SK • 18 Apríl 2017, 11:47 • 2 min
MMF požaduje, aby Nemecko investovalo obchodné prebytky do infraštruktúry

WASHINGTON - Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová opäť vyzvala Nemecko, aby použili svoje veľké exportné prebytky na investície do infraštruktúry.

slovakia

left justify in out

Podľa Lagardeovej je legitímne, keď krajina sa so starnúcou populáciou, ako Nemecko, snaží o dosahovanie obchodných prebytkov. "Štvorpercentný prebytok by bol možno v poriadku, ale osempercentný nie je," uviedla šéfka MMF v rozhovore s novinármi popredných európskych denníkov Le Figaro, Le Soir a El Pais.

 

Obrovský obchodný prebytok Nemecka už dlhší čas kritizujú člení politici viacerých krajín, napríklad aj americký prezident Donald Trump. Kandidát na francúzskeho prezidenta Emanuelle Macron označil príliš vysoký nemecký prebytok za neudržateľný.

 

"Dobrou správou je, že Nemecko už začalo investovať, napríklad prostredníctvom financovania utečencov," uviedla Lagardeová. Vyzdvihla, že Nemecko ako jedna z mála krajín sa priznáva k podpore rozvoja vo výške 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Je to však pomalý proces a my odporúčame ešte viac," zdôraznila Lagardeová.

 

"Keď sa objavia nadmerné nerovnováhy, keď nerovnosť presiahne hranice alebo nestabilita zasiahne finančný systém, to všetko je zlé pre stabilitu a pre trvalý rast. A nemáme to problém aj povedať," uviedla Lagardeová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies