MMF považuje Grécko za najhoršieho klienta v histórii

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 12:10 • 2 min
MMF považuje Grécko za najhoršieho klienta v histórii

BRUSEL - Grécko je najmenej spolupracujúci klient Medzinárodného menového fondu (MMF) za 70 rokov existencie svetovej finančnej inštitúcie. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dva zdroje z fondu, ktoré nechceli byť menované.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia MMF sa v utorok (17.3.) počas krátkej telekonferencie so zástupcami Európskej centrálnej banky (ECB) a Európskej komisie posťažovali, že grécki predstavitelia nedodržiavajú podmienky februárovej dohody o predĺžení záchranného balíka a nespolupracujú s veriteľmi.

 

Zástupcovia nemeckého ministerstva financií zase prirovnali snahy veriteľov presvedčiť grécku vládu, aby načrtla precízny ekonomický program k jazde na mŕtvom koni, zatiaľ čo tím MMF označil prístup Grécka k veriteľom za neprijateľný.

 

Nemecké ministerstvo financií neodpovedalo na žiadosť agentúry Bloomberg, aby sa vyjadrilo k týmto vyhláseniam. Európskych predstaviteľov, ale aj svetových analytikov čoraz viac znepokojuje tvrdohlavý postoj ľavicového gréckeho kabinetu na čele s premiérom Alexisom Tsiprasom. Vláda v Aténach odmieta prijať potrebné opatrenia, ktoré sú podmienkou pre vyplatenia ďalšej pomoci a veritelia sa obávajú, že tým môže dohnať Grécko k odchodu z eurozóny.

 

Tsipras upiera všetku nádej na nadchádzajúci summit Európskej únie (EÚ). Grécky premiér chce využiť summit na rokovania s poprednými lídrami únie a dúfa, že sa mu podarí dosiahnuť dohodu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, šéfom Európskej centrálnej banky Mariom Draghim a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom o uvoľnení potrebných financií aj napriek výhradám tímu inšpektorov k prístupu Grécka.

Grécku dochádzajú peniaze a technické rokovania s tímom inšpektorov o reformách zatiaľ nepriniesli žiadny, alebo len minimálny pokrok. Skôr naopak, vláda v Aténach jednostranne, bez konzultácie, či dokonca dohody s veriteľmi, predložila parlamentu návrh opatrení, tzv. zákona o humanitárnej kríze, ktorých dopad na verejné financie nie je jasný. Kabinet chce napríklad poskytovať zadarmo elektrinu a potraviny domácnostiam, ktoré sú bez prostriedkov. Grécky parlament by mal o tomto návrhu hlasovať už dnes.

 

Analytici z Morgan Stanley, UniCredit a Fitch Ratings v uplynulých dňoch varovali pred dôsledkami odchodu Grécka z eurozóny a prístup premiéra Tsiprasa k rokovaniam označili za riskantný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies