MMF potvrdil, že Grécku pošle ďalšiu pomoc

NETKY.SK • 1 Jún 2014, 14:25 • 2 min
MMF potvrdil, že Grécku pošle ďalšiu pomoc

WASHINGTON - Grécko dostane od Medzinárodného menového fondu (MMF) ďalších 4,64 mld. USD.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia MMF to potvrdili v piatok. MMF zatiaľ Grécku požičal 15,8 mld. USD počas štvorročného programu, ktorý má krajine pomôcť dostať sa z dlhovej krízy a vrátiť sa na finančné trhy.

 

MMF chváli pokrok Grécka pri znižovaní dlhu a taktiež pokrok pri tvorbe prebytku primárneho rozpočtu. "Grécko zmenilo svoju bilanciu primárneho rozpočtu z najslabšej na najsilnejšiu v rámci eurozóny a stihlo to za štyri roky," povedal Naoyuki Shinohara z MMF s tým, že táto bilancia je upravená o cyklické vplyvy. Bilancia primárneho rozpočtu nezahŕňa úrokové platby a jednorazové položky. 

 

"Verejný dlh Grécka by mal ale ostať vysoký aj počas nasledujúcich desiatich rokov, a to aj napriek vysokému prebytku primárneho rozpočtu Grécka,“ doplnil. Verejný dlh krajiny sa pohybuje na úrovni okolo 175 % hrubého domáceho produktu (HDP). Takto vysoký dlh sa považuje z dlhodobého hľadiska za neudržateľný. Podľa MMF by ho malo Grécko znížiť na 110 % HDP do roku 2022, aby bol udržateľný. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona