MMF potvrdil prognózu rastu globálnej ekonomiky

NETKY.SK • 4 Október 2016, 16:46 • 2 min
MMF potvrdil prognózu rastu globálnej ekonomiky

WASHINGTON - Globálna ekonomika podľa Medzinárodného menového fondu v tomto roku posilní o 3,1 percenta. Fond tak potvrdil svoju júlovú prognózu. Zhoršil však odhad rastu americkej ekonomiky. MMF odhaduje, že americký hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku vzrastie o 1,6 percenta.

slovakia

left justify in out

V júli predpovedal, že hospodárstvo krajiny sa zväčší o 2,2 percenta. Dôvodom zhoršenia prognózy je to, že podnikateľské investície v krajine sú slabšie, ako sa očakávalo. Investície v USA podľa MMF klesli pre oslabenie energetického odvetvia, silný dolár, ktorý utlmuje export, a "politickú neistotu" vyplývajúcu z novembrových prezidentských volieb.


Dôveru investorov podľa MMF poškodí aj neistota po júnovom referende vo Veľkej Británii, ktoré rozhodlo o brexite. Fond prognózuje, že rast britského hospodárstva sa v tomto roku spomalí na úroveň 1,8 percenta z minuloročnej úrovne 2,2 percenta. V budúcom roku fond predpokladá ešte slabší rast britského HDP, a to iba o 1,1 percenta. Ekonomika eurozóny podľa predikcie fondu za tento rok vzrastie o 1,7 percenta a v budúcom roku sa tempo jej rastu spomalí na 1,5 percenta. Rast ekonomiky Japonska bude v tomto roku iba 0,5 percenta a v roku 2017 0,6 percenta.


Medzinárodný menový fond však vylepšil predpoveď rastu nových trhových ekonomík a hospodárstiev rozvíjajúcich sa krajín. Celkovo podľa neho v tomto roku posilnia o 4,2 percenta. V júli fond odhadoval, že ich tohtoročný rast bude na úrovni 4,1 percenta. Čínska ekonomika však podľa predikcie spomalí rast. Po minuloročnom raste o 6,9 percenta jej HDP podľa MMF v tomto roku posilní o 6,6 percenta a v budúcom o 6,2 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies