MMF počíta v tomto roku s nárastom globálnej ekonomiky o 3,4 %

NETKY.SK • 16 Január 2017, 16:54 • 2 min
MMF počíta v tomto roku s nárastom globálnej ekonomiky o 3,4 %

WASHINGTON - Medzinárodný menový fond (MMF) potvrdil vo svojom aktuálnom výhľade prognózu rastu globálnej ekonomiky v tomto aj budúcom roku. Mierne zvýšil očakávania týkajúce sa rastu ekonomiky USA. Dôvodom sú stimuly, ktoré sľubuje budúci prezident Donald Trump vo forme zníženia daní a zvýšenia investícií do infraštruktúry. To však vykompenzuje spomalenie rastu v kľúčových rozvíjajúcich sa ekonomikách.

slovakia

left justify in out

MMF vo svojom aktualizovanom výhľade pre globálnu ekonomiku World Economic Outlook počíta v tomto roku s nárastom svetovej ekonomiky o 3,4 % a v roku 2018 o 3,6 % po 3,1-% expanzii vlani, čo bol najslabší nárast od finančnej krízy z rokov 2008-2009. Fond tak ponechal nezmenenú svoju jesennú prognózu zverejnenú v októbri 2016.

 

MMF je mierne optimistickejší ohľadom rastu ekonomiky USA. Fond aktuálne predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny tento rok stúpne o 2,3 % a na budúci o 2,5 % po 1,6-% zvýšení vlani. To je v porovnaní s októbrovou predpoveďou viac o 0,1, respektíve 0,4 percentuálneho bodu.

 

Dôvodom sú Trumpove plány týkajúce sa expanzívnej fiškálnej politiky. Podľa MMF to tiež spôsobí zrýchlenie inflácie v ekonomike, ktorá sa už blíži k plnej zamestnanosti. To znamená, že úrokové sadzby v USA môžu rásť prudšie, než sa doteraz predpokladalo, čo zrejme povedie k ďalšiemu posilňovaniu dolára.

 

Aktuálne sú motorom rastu globálneho hospodárstva rozvíjajúce sa a rozvojové krajiny. Ich HDP sa tento rok zvýši o 4,5 % a budúci rok o 4,8 % po 4,1 % vlani. MMF tak znížil prognózu pre tento rok o 0,1 bodu.

 

Fond korigoval smerom nadol predpovede týkajúce sa Mexika, Indie a Brazílie. "Neistota sa zvýšila," uviedol dnes vo Washingtone hlavný ekonóm MMF Maury Obstfeld.

 

Naopak, MMF zvýšil prognózu rastu čínskej ekonomiky v tomto roku o 0,3 bodu na 6,5 %. Vlani si čínska ekonomika polepšila o 6,7 %. V roku 2018 by potom mala vzrásť o 6 %.

 

Fond mierne zvýšil (o 0,1 bodu) očakávania tempa rastu eurozóny v tomto roku. MMF aktuálne počíta v roku 2017 aj v roku 2018 s rastom o 1,6 % po 1,5-% zvýšení v roku 2016.

 

Británia podľa MMF pocíti dôsledky brexitu až v roku 2018. Pre tento rok fond vylepšil prognózu rastu britského HDP o 0,4 bodu na 1,5 % po 2-% expanzii vlani. Naopak, predpoveď pre rok 2018 skresal o 0,3 bodu na 1,4 %.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies