MMF odporúča Rakúsku opatrnosť pri záchrane banky Hypo

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 16:46 • 2 min
MMF odporúča Rakúsku opatrnosť pri záchrane banky Hypo

VIEDEŇ - Medzinárodný menový fond (MMF) navrhuje Rakúsku zvážiť plánované zrušenie podriadených dlhopisov banky Hypo Alpe Adria (Hypo), ktoré garantovala spolková krajina Korutánsko.

slovakia

left justify in out

Plánovaný odpis dlhu v objeme 890 mil. eur by mohol vyvolať pochybnosti, či rakúsky štát na nižšej ako centrálnej úrovni v budúcnosti dokáže plniť podobné záväzky, uviedol fond v utorok v rámci výročnej správy o stave rakúskej ekonomiky.

 

Rakúska vláda tento mesiac navrhla, aby časť nákladov ozdravovania banky Hypo Alpe Adria znášali investori. Garancie v objeme 1 mld. eur, ktoré na podriadené dlhopisy banky poskytla centrálna vláda, zostávajú v platnosti. Vláda tvrdí, že vynútené straty súkromných investorov sú v prípade Hypo výsledkom mimoriadnych okolností a nestanú sa bežnou praxou. Problémové aktíva v celkovom objeme 18 mld. eur vláda v súlade s odporúčaniami MMF prevedie na účelovo vytvorenú štátnu inštitúciu, takzvanú "zlú banku". S pokrokom pri ozdravovaní banky vyjadril MMF celkovo spokojnosť. 

 

Kontrolu nad bankou Hypo Alpe Adria prevzal v roku 2009 rakúsky štát v snahe zabrániť jej krachu a negatívnym dopadom, ktoré by mohli prekročiť hranice krajiny. Banka sa dostala na pokraj kolapsu po dekáde ambiciózneho rastu v regióne Balkánu, kde pred začiatkom finančnej krízy v roku 2008 expandovala s podporou garancií svojej domovskej spolkovej krajiny Korutánsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies