MMF nebol podľa Tsiprasa pri riešení krízy konštruktívny

NETKY.SK • 8 December 2015, 12:26 • 2 min
MMF nebol podľa Tsiprasa pri riešení krízy konštruktívny

ATÉNY - Medzinárodný menový fond (MMF) nezohral konštruktívnu úlohu pri záchrane Grécka a mal by sa rozhodnúť, či chce zostať v záchrannom programe. V pondelok to uviedol grécky premiér Alexis Tsipras.

slovakia

left justify in out

Obvinil MMF z toho, že má nerealistické požiadavky voči Aténam týkajúce sa tvrdých reforiem, ako aj voči partnerom z eurozóny Grécka v súvislosti s dlhovou úľavu. „Toto je postoj, ktorý sa v rámci tohto procesu nedá nazvať konštruktívnym,“ povedal Tsipras. "MMF sa musí rozhodnúť, či chce kompromis, či chce zostať v programe,“ dodal Tsipras. „Ak nechce kompromis, mal by to povedať verejne,“ doplnil. 

 

MMF bol doposiaľ v oblasti reforiem na Grécko najprísnejší. Zároveň hovoril o tom, že na zvládnutie gréckeho dlhu sú potrebné úľavy v miere, o akej neboli ochotní veritelia uvažovať. MMF neposkytol Grécku žiadne peniaze od augusta 2014, keď ich Grécko dostalo v rámci programu, ktorý sa končí v marci. Tsipras uznáva, že pre veriteľov ako Nemecko a Fínsko bola účasť MMF dôležitá, aby sa zabezpečila disciplína. Zároveň však poznamenal, že Európa má skúsenosti na to, aby takéto programy zvládla sama.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies