MMF nalieha na taliansku vládu, aby reformovala bankový sektor

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 14:07 • 2 min
MMF nalieha na taliansku vládu, aby reformovala bankový sektor

RÍM/WASHINGTON - Medzinárodný menový fond (MMF) nalieha na Taliansko, aby ozdravilo svoje oslabené banky čo možno najrýchlejšie. Informuje o tom DPA. "Reforma finančného sektora je rozhodujúca, aby sa dosiahla stabilita a podporilo zotavovanie," uvádza sa to v najnovšej správe Fondu o Taliansku. Oslabené banky krajiny nahromadili pochybné úvery za 360 miliárd eur a dlžníci majú problémy s ich splácaním.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na slabý rast talianskej ekonomiky sú banky v ťažkej situácii. Vlastnými silami v primeranom čase nedokážu vyriešiť problém svojich zlých úverov. "Je jasné, že sa musia prijať dodatočné opatrenia," konštatuje MMF. Úrady začali robiť celý rad dôležitých reforiem. "Je naliehavo nevyhnutné, aby sa tieto snahy realizovali dôsledne, aby došlo k ich zosilneniu," uvádza sa v správe.

 

Talianska vláda premiéra Mattea Renziho sa usiluje riešiť problémy oslabených bánk použitím peňazí daňových poplatníkov. Avšak podľa novej bankovej smernice EÚ, vychádzajúcej zo skúsenosti bankovej krízy v rokoch 2008/2009, verejné financie sa môžu na záchranu bánk použiť až po tom, keď si voči nim splnili povinnosti ich vlastníci (akcionári) a súkromní veritelia.

 

Šéf euroskupiny ministrov financií Jeroen Dijsselbloem v minulých dňoch odmietol vytvoriť nový záchranný balík. Povedal: "Problémy sa musia vyriešiť v bankách."

 

Šéf skupiny nemeckých ekonomických expertov Christoph Schmidt sa vyslovil tiež proti záchrane talianskych bánk peniazmi daňových poplatníkov. "Riziko, že sa EÚ bude ďalej uberať smerom k ručiteľskému spoločenstvu, by vzrástlo. Došlo by k tomu práve v čase, keď sa vytvoril rámec pre zánik nezdravých bánk a ten by bol spochybnený."

 

Za zachovanie platnosti platnej bankovej smernice EÚ sa vyslovil aj prezident Centra pre európsky hospodársky výskum (ZEW) Achim Wambach. Pravidlá vznikli na základe poučenia z európskej hospodárskej krízy tak, aby sa medzi záchrancov bánk začlenili do systému aj veritelia. Dodal, že vznik európskej bankovej krízy v tejto chvíli nepokladá za reálny.

 

Na taliansku vládu naliehajú aj nemecké unionistické vládne strany (CDU/CSU) a sociálni demokrati (SPD). "Pravidlá pre organizovaný zánik a ozdravovanie zlých bánk musí dodržať aj talianska vláda," povedal hovorca unionistických strán Joachim Pfeiffer. Obvinil taliansku vládu, že zo stresového testu bánk krajiny, ktorý sa urobil v roku 2014, nevyvodila nijaké závery. Podpredseda poslaneckej skupiny sociálnych demokratov v nemeckom parlamente Carsten Schneider povedal, že dôveryhodnosť pravidiel na ochranu daňových poplatníkov v Európe nemôže byť spochybnená pri prvej príležitosti.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies