MMF kritizuje zmiernenie úsporných opatrení v Portugalsku

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 17:06 • 2 min
MMF kritizuje zmiernenie úsporných opatrení v Portugalsku

LISABON - Medzinárodný menový fond (MMF) neteší, že nová portugalská vláda odmieta úsporné opatrenia.

slovakia

left justify in out

Fond dnes vo svojej správe označil za "poľutovaniahodný" fakt, že rozhodnutie kabinetu o zastavení doterajšieho znižovanie platov vo verejnom sektore nesprevádzajú reformy, ktoré tento sektor potrebuje.

Podľa MMF stredoľavá vláda socialistov si potrebuje vytýčiť "reálne ciele" a zaviesť "konkrétne opatrenia" na redukciu obrovského dlhu krajiny.

 

MMF vo svojej správe pripustil, že plán portugalského kabinetu, ktorý chce dostať výdavky štátu pod kontrolu, je ambiciózny, ale dodal, že mu chýbajú detaily, ako to chce dosiahnuť. A upozornil tiež, že vláda v Lisabone potrebuje urýchlene zlepšiť manažovanie rozpočtu a jeho transparentnosť.

 

Portugalsko muselo v roku 2011 požiadať euroval a MMF o záchranný úver v celkovej výške 78 miliárd eur. Podmienkou úveru boli prísne a nepopulárne úsporné opatrenia a reformy. Predchádzajúca vláda musela zredukovať platy, dôchodky a ďalšie výdavky na sociálnu sféru.

 

Krajina po troch rokoch vystúpila zo záchranného programu, proti ktorému verejnosť celý ten čas protestovala. Vlaňajšie voľby tak priniesli víťazstvo socialistom a tí sa vďaka podpore komunistov a radikálnej ľavice chopili moci. Tieto strany spája odpor voči úsporným opatreniam. Vláda preto spätne zaviedla kratší 35-hodinový pracovný týždeň namiesto 40-hodinového, obnovila štyri zrušené dni voľna, a znížila reštauráciám daň na jedlá na 13 % z 23 %. Kabinet verí, že aj napriek týmto opatreniam sa podarí dodržať fiškálne pravidlá eurozóny.

 

MMF sa však domnieva, že Portugalsko potrebuje ďalšie hospodárske a sociálne reformy, aby dokázalo odolávať vonkajším otrasom, akým je napríklad odchod Británie z EÚ.

 

Fond predpovedá, že výkon portugalskej ekonomiky sa tento rok zvýši len o 1 %, a nie o 1,8 % ako očakáva vláda v Lisabone. A schodok v rozpočte krajiny sa priblíži tesne k povolenej hranici 3 % hrubého domáceho produktu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies