MMF: Grécke návrhy rozpočtu nie sú dostatočné, vláda zatiaľ vymenovala šéfa HFSF

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 07:24 • 2 min
MMF: Grécke návrhy rozpočtu nie sú dostatočné, vláda zatiaľ vymenovala šéfa HFSF

PARÍŽ/ATÉNY - Grécke návrhy rozpočtu nie sú dostatočné na zabezpečenie rozpočtového prebytku v tomto roku. Uviedol to hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu (MMF) Olivier Blanchard v rozhovore pre dnešné vydanie francúzskeho denníka Les Echos, z ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa Blancharda Grécko malo dosiahnuť tento rok rozpočtový prebytok vo výške 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), ale momentálne už jeho cieľ pravdepodobne nie je reálny.

 

Revízia odhadovaného prebytku v rozpočte smerom nadol zvýši tlak na verejné financie Grécka, ktoré tak bude potrebovať ďalšiu pomoc. A tú môže získať len vtedy, ak predloží veriteľom koherentný program. Teda dobre premyslený plán opatrení, ako zredukovať schodok v rozpočte a dosiahnuť a udržať v budúcnosti rozpočtový prebytok, konštatoval Blanchard, podľa ktorého je Grécko v súčasnosti od tohto cieľa veľmi vzdialené.

 

Agentúra Reuters zároveň informovala, že vláda v Aténach vymenovala bývalého bankára Georgea Michelisa za predsedu Helénskeho fondu finančnej stability (Hellenic Financial Stability Fund, HFSF). Predchádzajúca šéfka fondu Anastasia Sakellariusová začiatkom roka rezignovala v súvislosti s vyšetrovaním škandálu so zlými úvermi dnes už nefunkčnej Hellenic Postbank. Najvyššia funkcia v HFSF tak bola doteraz neobsadená.

 

HFSF je financovaný zo záchranného programu pre Grécko a jeho úlohou je pomáhať pri rekapitalizácii bánk v krajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies