MMF: Eurozóne hrozí, že jej zotavovanie bude veľmi pomalé

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 16:38 • 2 min
MMF: Eurozóne hrozí, že jej zotavovanie bude veľmi pomalé

WASHINGTON - Eurozóne hrozí, že jej zotavovanie bude veľmi pomalé. Varuje vo svojej najnovšej správe Medzinárodný menový fond (MMF) a vyzýva členov bloku, aby urýchlili vznik bankovej únie a zabezpečili oživenie úverov najmä pre malé stredné firmy. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

MMF vo svojom najnovšom hodnotení ocenil pokrok, ktorý eurozóna dosiahla pri vytváraní bankovej únie, posilnení eurovalu, sprísnení dohľadu nad rozpočtami jednotlivých krajín. Fond má však obavy, že reformné úsilie krajín, ktoré zaviedli spoločnú menu môže "vyprchať", keď sa ich ekonomická situácia zlepší.

Analytici na základe najnovších indikátorov predpovedajú, že 17-členný menový blok by sa mohol už v tomto, 3. kvartáli dostať z recesie. Naznačuje to oživenie aktivity dominantného sektora služieb aj výrobného sektora eurozóny. Podľa prieskumu agentúry Markit sa hodnota indexu nákupných manažérov z oboch sektorov eurozóny tento mesiac zvýšila a prekonala zlomovú hranicu 50 bodov. Tá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.

Doterajšia politika eurozóny podľa MMF prispela k obnoveniu dôvery, čo sa už odrazilo na zmiernení tlaku finančných trhov na členské štáty menovej únie.

Ale rastúca miera nezamestnanosti a predovšetkým vysoká nezamestnanosť medzi mladými ľuďmi, slabý dopyt a stále krehký bankový sektor "zvyšujú riziko stagnácie hospodárstva eurozóny, sociálneho a politického napätia, čo môže mať negatívny vplyv aj na globálnu ekonomiku", pripomína MMF.

Ozdravenie bankového sektora, ktoré je podmienkou pre oživenie úverov, je preto prioritou. Eurozóna musí urýchlene prijať všetky potrebné kroky - musí zistiť skutočné výšku strát, rekapitalizovať banky, ktoré sú slabé, ale životaschopné a zatvoriť tie, ktoré sa nedajú zachrániť.

Podľa MMF by sa mali členovia eurozóny čo najskôr dohodnúť na potrebných opatreniach, vrátane priamej rekapitalizácie bánk z trvalého eurovalu. Okrem toho, by mali urýchliť zavádzanie bankovej únie. Je tiež dôležité, aby Európska centrálna banka nemenila svoju voľnú menovú politiku a pokračovala v podpore ekonomiky aj nekonvenčnými krokmi.

Fond ocenil úsilie členských štátov plniť rozpočtové ciele, ale pripomenul, že niektoré prípady si vyžadujú určitú flexibilitu. Eurozóna musí zároveň pokračovať v štrukturálnych reformách, aby zvýšila svoj rastový potenciál a odstránila rozdiely medzi členskými štátmi. MMF zvlášť upozornil na otvorenie trhu so službami a odstránenie bariér, ktoré chránia niektoré profesie vo viacerých štátoch, čo podporí cezhraničnú konkurenciu a zvýši produktivitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona