MMF: Eurozóna čelí slabým hospodárskym vyhliadkam, zvýšeným politickým rizikám

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 09:29 • 2 min
MMF: Eurozóna čelí slabým hospodárskym vyhliadkam, zvýšeným politickým rizikám

WASHINGTON - Eurozóna čelí v strednodobom horizonte "slabým hospodárskym vyhliadkam", upozornil dnes Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zároveň varoval pred zvýšenými politickými rizikami vrátane britského referenda o zotrvaní krajiny v Európskej únii. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Zotavovanie ekonomiky menovej únie nabralo v ostatných dvoch kvartáloch na sile, pričom ekonomiku potiahli najmä domáci dopyt a nižšie ceny ropy, inflácia však stále zostáva na nízkej úrovni, dodal fond. "Toto výrazné cyklické oživenie by nemalo viesť k prehnanej spokojnosti," oznámil s tým, že eurozóne stále hrozí riziko ekonomickej stagnácie.

 

"Fond upozornil najmä na zvýšené politické riziká vrátane utečeneckej krízy a blížiaceho sa hlasovania Britov o zotrvaní či vystúpení z Európskej únie. Hlasovanie za odchod krajiny z EÚ, ale aj prípadné tesné rozhodnutie v prospech zotrvania by mohlo spôsobiť ďalšie zvýšenie napätia, čo by ešte viac posilnilo euroskepticizmus a neistotu," uviedol MMF. Dodal, že niektoré krajiny eurozóny zápasia s vysokým dlhom, nezamestnanosťou a nízkou produktivitou. "Ak má menová únia fungovať, musia členské štáty dodržiavať pravidlá," uviedol fond a krajiny zápasiace s ekonomickými problémami vyzval na dodržiavanie štrukturálnych reforiem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies