MMF: Eurozóna by prípadný odchod Grécka prežila

NETKY.SK • 28 Máj 2015, 07:06 • 2 min
MMF: Eurozóna by prípadný odchod Grécka prežila

DRÁŽĎANY - Medzinárodný menový fond (MMF) si myslí, že prípadný odchod Grécka z eurozóny by nemal katastrofálne dôsledky na menovú úniou. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Dúfajme, že sa to nestane. Ak však áno, som presvedčený, že euro prežije," uviedol v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt hlavný ekonóm MMF Olivier Blanchard.

 

Európska centrálna banka (ECB) môže ostatným krajinám pomôcť, ak by sa z dôvodu odchodu Grécka z eurozóny dostali do ťažkostí. "Preskúmali sme, čo by sa mohlo stať, ak by sa kríza rozšírila do ďalších krajín. ECB má prostriedky, aby to dostala pod kontrolu."

 

Blanchard si myslí, že pre Grécko ešte stále existuje riešenie. Potrebné sú však ďalšie úvery. Grécka strana musí okrem toho predložiť dôveryhodný plán sanácie rozpočtu. "MMF sa nebude podieľať na žiadnom programe, ktorý by nedával zmysel," jasne povedal Blanchard.

 

Atény sa nachádzajú pod tlakom. Krajina totiž musí do 5. júna uhradiť MMF splátku dlhu vo výške asi 300 miliónov eur. Nikto však nevie, kde Grécko zoženie peniaze, keďže štátna kasa je prázdna.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona