Lagardeová: Európa musí pokračovať v reformách, kríza sa ešte neskončila

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 12:57 • 2 min
Lagardeová: Európa musí pokračovať v reformách, kríza sa ešte neskončila

WASHINGTON/BERLÍN - Európa podľa šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovej nemôže v boji proti kríze poľaviť. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Ekonomika sa zotavuje, to je pravda. Niektoré krajiny úspešne ukončili záchranné programy," povedala Lagardeová v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt. "To však neznamená, že kríza je už za nami, že naša úloha je splnená," dodala.
     

Úroveň úverovania v bankovom sektore je naďalej slabá, predovšetkým v južných krajinách eurozóny je pre firmy oveľa zložitejšie dostať sa k úverom. Európa sa nemôže nechať uspať presvedčením, že už je v bezpečí. "To je klamné bezpečie, ktoré sa môže skončiť sklamaním."
     

Lagardeová varovala, že ďalšie riziko predstavuje nízka inflácia. "Menová politika v Európe by preto mala naďalej stimulovať rast ekonomiky," požaduje šéfka MMF. Ani politici by nemali poľaviť pri prijímaní opatrení na podporu rastu.

 

"Najdôležitejšie je zvýšenie konkurencieschopnosti jednotlivých krajín. Tu ide napríklad o štrukturálne reformy trhov práce." Vlády by podľa nej mali pokračovať v reformách dôchodkových systémov, a nie ich rušiť. "To sú domáce úlohy pre všetky európske krajiny, vrátane premiantov."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies