MMF: Čína by sa mala viac zamerať na zlepšenie kvality stimulov na podporu ekonomiky

NETKY.SK • 12 August 2016, 18:07 • 2 min
MMF: Čína by sa mala viac zamerať na zlepšenie kvality stimulov na podporu ekonomiky

PEKING - Čínski lídri by sa mali viac zamerať na zlepšenie kvality stimulov na podporu ekonomiky ako na dosiahnutie naplánovaného tempa rastu hospodárstva. Uviedol to vo svojej najnovšej správe Medzinárodný menový fond (MMF). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

MMF predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Číny tento rok zvýšil o 6,6 %. Vláda v Pekingu si pritom dala za cieľ dosiahnuť hospodársky rast v rozmedzí 6,5 až 7 %.

 

Fond vo výročnej správe upozornil Peking, že prílišná koncentrácia na plánovaný rast vedie k zavádzaniu krátkodobých a menej kvalitných opatrení na podporu ekonomiky.

Odporúča preto Číne, aby bola pri stanovovaní svojich cieľov flexibilnejšia a počítala radšej s "väčším rozptylom".

 

MMF predpovedá, že hospodársky rast Číny sa bude aj v nasledujúcich rokoch spomaľovať a do roku 2021 klesne na zruba 5,8 %.

 

Fond očakáva, že miera inflácia v druhej najväčšej svetovej ekonomike zostane tento aj nasledujúci rok v rozmedzí 2-2,5 % a v strednodobom časovom horizonte zrýchli na približne 3 %, keďže ceny komodít stúpnu a zvýšia sa aj mzdy v krajine.

 

Čína zažila vlani odlev kapitálu, ktorý pokračuje aj tento rok a jej devízové rezervy citeľne klesli. Podľa MMF sú za tým obavy investorov zo spomaľovania čínskej ekonomiky.

Odporúča zároveň Číne flexibilnejší kurz jüanu, ak chce dosiahnuť, aby trh hral väčšiu úlohu v ekonomike.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies