MMF: Brexit zhoršil výhľad aj svetovej ekonomiky, BoE možno zváži nové stimuly

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 18:46 • 2 min
MMF: Brexit zhoršil výhľad aj svetovej ekonomiky, BoE možno zváži nové stimuly

WASHINGTON - Neistota spojená s vystúpením Británie z Európskej únie (EÚ) bude v krátkodobom časovom horizonte brzdiť rast ekonomiky Spojeného kráľovstva aj európskych ekonomík a negatíve ovplyvní aj výkon globálneho hospodárstva.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes na pravidelnom brífingu hovorca Medzinárodného menového fondu (MMF) Gerry Rice. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Uviedol tiež, že pohyby na trhoch po britskom referende o členstve v EÚ boli síce výrazné, ale nie prehnane chaotické. Podľa Ricea centrálne banky by mali byť aj naďalej pripravené zasiahnuť a dodať likviditu, prípadne zredukovať nadmernú volatilitu na trhoch, ak neistota spojená s tzv. brexitom bude ďalej ohrozovať rast globálnej ekonomiky.

 

Agentúra AP zase cituje guvernéra britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) Marka Carneyho, že BoE v dôsledku neistoty bude pravdepodobne nútená poskytnúť ekonomike menové stimuly už v lete.

 

To môže znamenať zníženie kľúčovej úrokovej sadzby, ktorá je aktuálne na historickom minime 0,5 %, alebo napumpovanie ďalších peňazí do finančného systému. Carney dodal, že strážcovia britskej meny vyhodnotia situáciu na najbližšom zasadaní 14. júla a pripravia aj nové prognózy pre ekonomiku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies