MMF a EÚ sa nevedia dohodnúť s maďarskou vládou

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 11:40 • 2 min
MMF a EÚ sa nevedia dohodnúť s maďarskou vládou

MMF a EÚ sa nevedia dohodnúť s maďarskou vládou

slovakia

left justify in out

Medzinárodní veritelia a maďarská vláda sa v rámci rokovaní o úverovom programe rozchádzajú v niektorých zásadných bodoch, informoval dnes denník Magyar Nemzet s odvolaním sa na nemenované zdroje.
      Podľa denníka delegácia Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej únie (EÚ) nesúhlasí s vládou navrhovanou daňou pre banky a štátnym fondom na podporu dlžníkov, ktorí majú problém so splácaním úverov, ako aj s deficitom na budúci rok.
      Predstaviteľov MMF ani maďarskej vlády nebolo možné zastihnúť, aby sa vyjadrili k uvedeným informáciám.
      Podľa internetového portálu hvg.hu MMF a EÚ požadujú od kabinetu Viktora Orbána, aby prisľúbil, že na budúci rok zníži rozpočtový schodok pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Iný portál index.hu. zasa v utorok (13.7.) uviedol, že MMF požiadal maďarskú vládu, aby odložila parlamentné hlasovanie o svojich daňových plánoch na tento rok.
      Delegácia MMF a Európskej únie (EÚ) pricestovala do Budapešti minulý týždeň a začala hodnotenie maďarského dvojročného úverového programu v celkovej hodnote 20 miliárd eur, ktorý si Maďarsko zabezpečilo v októbri 2008. Rokovania by sa mali skončiť na budúci týždeň.
      Prvé hodnotenie programu od nástupu novej vlády premiéra Viktora Orbána sa zrejme zameria na to, či Budapešť dokáže v tomto roku udržať rozpočtový deficit na úrovni 3,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), keďže schodok už za 1. polrok prekonal celoročný cieľ.
      Kľúčovým faktorom vládnej snahy o získanie kontroly nad deficitom má byť nová daň pre finančný sektor, ktorá by mala tento rok do štátneho rozpočtu priniesť 187 miliárd HUF (670,42 milióna eur). Táto daň má vykompenzovať pokles príjmov z iných typov daní.
      Portál index.hu s odvolaním sa na nemenovaný zdroj blízky rokovaniam uviedol, že MMF vyzval vládu, aby odložila hlasovanie o novej bankovej dani, ktorá je súčasťou širších zmien daňového systému. Parlament má o balíku hlasovať na budúci týždeň. Podľa správy index.hu fondu prekáža výška bankovej dane, ktorá predstavuje 0,7 % HDP, a tiež plánované zníženie firemnej dane na 10 % z 19 % na príjem pod 500 miliónov HUF.
      Maďarská národná banka (MNB) upozornila, že nová daň pre finančný sektor obmedzí poskytovanie úverov a utlmí ekonomiku. Zväz maďarských bánk zasa varoval, že daň môže zhoršiť kapitálovú primeranosť finančného sektora.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies