Mladým farmárom v SR sa zjednodušil prístup k nájmu pôdy

NETKY.SK • 2 Január 2015, 12:30 • 2 min
Mladým farmárom v SR sa zjednodušil prístup k nájmu pôdy

BRATISLAVA - Mladým farmárom sa zjednodušil prístup k nájmu pôdy. Od 1. januára 2015 totiž nadobudla účinnosť novela zákona o pozemkových úpravách z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

slovakia

left justify in out

Novela určuje hornú hranicu prenajímaného pozemku pre mladého poľnohospodára a poľnohospodára spĺňajúceho podmienky malého a mikropodniku na 28 hektárov (ha). Po novom sa táto hranica výmery zvyšuje úmerne s počtom zamestnancov, čo má motivovať poľnohospodárov, aby zamestnávali viac osôb.
      

Mladý poľnohospodár a poľnohospodár spĺňajúci podmienky malého a mikropodniku sa musí v nájomnej zmluve zaviazať, že na prenajatej ploche bude uskutočňovať špeciálnu rastlinnú výrobu alebo že do určitého času dosiahne zaťaženosť živočíšnej výroby na úrovni 0,3 veľkej dobytčej jednotky (VDJ)/ha.
      

V doteraz platnej zákonnej úprave bolo podľa ministerstva zakotvené právo na uzatvorenie zmluvy o nájme poľnohospodárskeho pozemku pôvodnému nájomcovi, ak riadne a včas plnil svoje záväzky. Toto právo bolo potrebné podľa rezortu novými odsekmi obmedziť, aby sa vytvorili podmienky aj pre iné subjekty, ktoré nemajú možnosť dostať sa k poľnohospodárskym pozemkom, na ktorých by boli schopní začať alebo rozvinúť svoje podnikateľské zámery.
      

Obmedzená dostupnosť poľnohospodárskej pôdy, ktorú majú dlhodobo v prenájme etablované poľnohospodárske podniky, predurčuje podľa MPRV zameranie mladých a malých poľnohospodárov na špecializovanú rastlinnú výrobu, pri ktorej sa dá aj na menších výmerách dosiahnuť ekonomická efektívnosť.
      

"Na druhej strane je však potrebné v primeranom rozsahu chrániť aj pôvodných nájomcov, ktorým nesmú prijaté opatrenia úplne znemožniť ich podnikanie, a preto je diferencovaný prístup k obmedzeniu prenajatých poľnohospodárskych pozemkov pre pôvodných nájomcov, ktorí majú v nájme 100 až 1000 ha najviac o 5 % a nad 1000 ha najviac o 10 % výmery," zdôraznil rezort pôdohospodárstva.
      

Podstatná časť pôdy na Slovensku je pri obhospodarovaní podľa šéfa MPRV SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) v rukách veľkých poľnohospodárskych podnikov. Tie sa však zaoberajú predovšetkým tzv. ekonomicky únosnou produkciou, najmä v oblasti rastlinnej výroby - výrobou hustosiatych obilnín a energetických plodín.
      

"Nám do trhových fondov však chýbajú špeciality, ako je ovocie, zelenina. Máme tiež veľmi nízky podiel živočíšnej výroby. Rozhodli sme sa preto hľadať nejaký model, ktorý by trochu pozíciu vyrovnal. Prišli sme s myšlienkou podpory mladých a malých poľnohospodárov, ktorí na to, aby vôbec mohli začať podnikať, musia sa dostať k pôde. Takíto poľnohospodári by sa mali v podnikaní zamerať hlavne na produkciu ovocia, zeleniny a na živočíšnu výrobu," zdôvodnil Jahnátek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies