Mladý Tibeťan sa na protest proti čínskej politike upálil v Nepále

NETKY.SK • 13 Február 2013, 12:49 • 2 min
Mladý Tibeťan sa na protest proti čínskej politike upálil v Nepále

Mladý Tibeťan sa na protest proti čínskej politike upálil v Nepále - Politika Na protest proti politike čínskej vlády voči Tibetu sa dnes v nepálskom hlavnom meste Káthmandu o samovraždu samoupálením pokúsil ďalší tibetský aktivista. Podľa výpovedí očitýc

slovakia

left justify in out

imgNa protest proti politike čínskej vlády voči Tibetu sa dnes v nepálskom hlavnom meste Káthmandu o samovraždu samoupálením pokúsil ďalší tibetský aktivista.

Podľa výpovedí očitých svedkov bol muž oblečený ako budhistický mních. Keď si na ulici podpálil odev, ešte niekoľko krokov bežal a vykrikoval protičínske heslá. Okoloidúci sa snažili uhasiť mu šaty. Privolaní policajti ho v kritickom stave previezli do nemocnice. Identita mladého muža nie je známa.

Incident sa odohral v káthmandskej štvrti Bódnáth, známej ako sídlo mnohých budhistických chrámov a kláštorov. Dnes, ako pripomína agentúra AP, tam Tibeťania slávia tretí a najdôležitejší deň sviatku losar - osláv príchodu tibetského nového roka. Mnohí Tibeťania cestovali do Káthmandu práve kvôli tomu.

Od roku 2009, keď sa začali protesty proti politike čínskej vlády a proti obmedzovaniu náboženskej slobody, sa upálilo už vyše 100 Tibeťanov, ktorí svojím zúfalým činom chceli upozorniť na potrebu väčšej náboženskej, politickej a kultúrnej autonómie pre tibetský ľud. Čínska vláda v reakcii na to spustila v decembri kampaň proti tým Tibeťanov, ktorí nabádajú k samovražde samoupálením.

K občasným protestom proti čínskej politike voči Tibetu dochádza aj v Nepále, kde v exile žije niekoľko stoviek Tibeťanov. Nepálska vláda však podobné demonštrácie nepovoľuje s vysvetlením, že na území Nepálu nedovolí žiadne podujatia zamerané proti spriateleným štátom.

Nepál však umožňuje voľný prechod cez svoje územie tým Tibeťanom, ktorí z Tibetu cestujú do indickej Dharamsály, kde v exile žije ich duchovný vodca dalajláma a kde pôsobí tibetská exilová vláda.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies