Mladý sýrsky utečenec v Berlíne skúmal potenciálne terče útokov pre IS

NETKY.SK • 27 Október 2016, 16:04 • 2 min
Mladý sýrsky utečenec v Berlíne skúmal potenciálne terče útokov pre IS

BERLÍN - Nemecké orgány vzniesli obvinenia voči 19-ročnému Sýrčanovi, ktorý údajne navštevoval Berlín preto, aby pre tzv. Islamský štát (IS) preskúmal potenciálne terče teroristických útokov. Spolková prokuratúra to dnes oznámila prostredníctvom vyhlásenia, o ktorom informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Mladík identifikovaný len ako Shaas Al-M bol obvinený z členstva v zahraničnej teroristickej organizácii a porušenia zákona, ktorý reguluje predaj a prepravu vojenských zbraní. Podľa zverejneného vyhlásenia sa tento Sýrčan pripojil k IS v roku 2013. Po absolvovaní náboženského a bojového výcviku sa zapojil do bojov v sýrskom meste Dajr az-Zaur a jeho okolí. Do Nemecka sa dostal v roku 2015 spolu so státisícmi sýrskych utečencov, ktorí sa presúvali do Európy cez krajiny západného Balkánu.


Prokuratúra uviedla, že okrem vyhľadávania potenciálnych cieľov v Berlíne bol Shaas Al-M kontaktnou osobou pre potenciálnych teroristov, pričom získal do radov IS najmenej jednu ďalšiu osobu. Bol tiež pripravený spáchať samotný útok. Nemecké orgány ho zadržali 22. marca.


Nemecko je v stave vysokej pohotovosti po tom, ako sa v júli odohrali na jeho území v priebehu jedného týždňa dva teroristické útoky, ku ktorým sa prihlásil IS. Páchateľmi oboch týchto činov boli osoby, ktoré prišli do Nemecka ako žiadatelia o azyl.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies