Mladý muž sa predávkoval liekmi na bolesť, zachránila ho unikátna operácia

NETKY.SK • 17 September 2014, 13:56 • 2 min
Mladý muž sa predávkoval liekmi na bolesť, zachránila ho unikátna operácia

PRAHA - Lekári pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) uskutočnili unikátnu operáciu pečene - počas nej 35-ročný pacient s akútnym zlyhaním pečene získal orgán, ktorý bol zošitý z časti jeho vlastnej a z časti pečene od darcu.

slovakia

left justify in out

Operácia mu zachránila život a muž nebude musieť zvyšok života užívať lieky, lebo pôvodná pečeň sa môže opäť stať funkčným orgánom. Informoval o tom dnes český spravodajský server Novinky.cz.
     

Muž sa predávkoval paracetamolom, čiže látkou, ktorá sa nachádza v liekoch na utlmenie bolesti alebo na zníženie teploty. Muž sa chcel čo najskôr uzdraviť z virózy a udržať si zamestnanie, preto počas jedného dňa užil veľké množstvo paracetamolu. Do IKEM ho doviezli vo vážnom stave, s akútnym zlyhaním pečene, uviedla nemocnica.
     

Po nutných vyšetreniach ho zaradili na čakaciu listinu s najvyššou naliehavosťou. Po niekoľkých hodinách prišla ponuka orgánu. Pečeň však bola z viacerých dôvodov pre pacienta nevhodná, ale bez zákroku sa jeho šanca na život prudko oslabovala.
     

Auxiliárne transplantácie sa na celom svete uskutočnili zatiaľ iba v niekoľkých centrách. Tento druh transplantácie je totiž technicky veľmi národný a navyše lekári v IKEM museli riešiť aj iný problém - príjemca mal inú krvnú skupinu než darca. V noci pred transplantáciou preto pacientovi trikrát vymenili krvnú plazmu a zbavili sa tak protilátok. Telo by inak orgán vôbec neprijalo, vysvetlil prednosta Kliniky transplantačnej chirurgie Jiří Froněk, ktorý zákrok vykonal.
     

Lekár potom počas 11-hodinovej operácie najprv mužovi zmenšil pečeň, následne mu odstránil ľavú časť pečene a nakoniec na zmenšenú pripojil časť pečene od darcu. Muž má teraz dve časti pečene. Transplantovaný kus pečene pomôže jeho vlastnej časti pečene, ktorú lekári v pacientovom tele nechali, zregenerovať sa a uzdraviť. 
     

Prednosta kliniky Froněk dodal, že podobné operácie, keď majú darca a pacient inú krvnú skupinu, boli vykonané niekoľkokrát len v Ázii.
     

Necelé dva týždne po zákroku je pacient v stabilizovanom stave a postupne silnie. Môže ho však kedykoľvek ohroziť infekcia a aj preto muž stále zostáva v pražskom IKEM, píšu Novinky.cz.
     

Lekári oznámili, že otrava paracetamolom, ktorý je súčasťou voľne predajných liekov proti bolesti a teplote, patrí k najčastejším dôvodom akútneho zlyhania pečene - dochádza k nemu rýchlo, pacient bez liečby a transplantácie v priebehu niekoľkých dní umiera.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona