Mladý Kurd zaútočil s mačetou na učiteľa s jarmulkou

NETKY.SK • 11 Január 2016, 15:23 • 2 min
Mladý Kurd zaútočil s mačetou na učiteľa s jarmulkou

PARÍŽ - Francúzske úrady začali vyšetrovať útok na učiteľa s jarmulkou na hlave, ktorý spáchal mladík vyzbrojený mačetou. Učiteľ vyviazol s ľahkými zraneniami rúk, ktorými sa bránil pred útočníkom, uviedla spravodajská televízia RTL.

slovakia

left justify in out

Incident na svojej stránke na sieti Twitter potvrdil aj francúzsky minister vnútra Bernard Cazenueve s tým, že útok sa odohral dnes ráno v juhofrancúzskom Marseille.

Podľa miestneho denníka La Provence útočníkom bol 16-ročný chlapec kurdského pôvodu, ktorý údajne pohrozil, že sa aj ďalej bude pokúšať zabíjať židov. V čase jeho útoku mala obeť na hlave jarmulku.

 

Mladíkovo antisemitské vyhlásenie viedlo vyšetrovateľov k tomu, aby prípad kvalifikovali ako pokus o vraždu. Kauzu však zatiaľ neodovzdali prokuratúre v Paríži, ktorá má v oblasti boja s terorizmom celoštátnu pôsobnosť.

 

 

Francúzsko je naďalej v stave najvyššej pohotovosti po sérii minuloročných teroristických útokov. Súčasťou bezpečnostných opatrení je aj zvýšená ochrana objektov patriacich židovským náboženským obciam, židovských obchodov, kultúrnych centier či škôl.

 

Terčom jedného z útokov bol totiž aj obchod s kóšer tovarom pri Porte de Vincennes na okraji Paríža, kde pri rukojemníckej dráme prišli o život štyria ľudia.

Francúzsko si okrem toho pamätá aj útok z roku 2012, keď džihádista alžírskeho pôvodu pri sérii útokov na juhu Francúzska zastrelil siedmich ľudí, z toho troch žiakov židovskej školy v Toulouse a ich učiteľa.

 

Rovnako ako židovské objekty sú však vo Francúzsku chránené aj mešity a moslimské modlitebne, pretože úrady sa obávajú represií z dôvodu islamofóbie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies