Mladý človek navštívil svojho lekára priemerne dvakrát

NETKY.SK • 14 Október 2014, 13:45 • 2 min
Mladý človek navštívil svojho lekára priemerne dvakrát

BRATISLAVA - Mladí ľudia vo veku od 19 do 26 rokov zavítali do ambulancie svojho všeobecného lekára počas minulého roka v priemere dvakrát.

slovakia

left justify in out

S klesajúcim vekom sa návštevnosť postupne zväčšovala, mladšie ročníky chodili do ordinácií o čosi častejšie. Školopovinný mladý človek (od 6 do 18 rokov) videl svojho lekára v priemere päťkrát za minulý rok, dieťa vo vekovej skupine od 1 do 5 rokov absolvovalo osem návštev. Do ambulancie sa najčastejšie vracali deti do jedného roka, na jedného malého pacienta pripadlo 20 návštev. Vyplýva to z publikácie Činnosť všeobecných ambulancií pre deti a dorast v SR 2013 pripravenej Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI). Návštevnosť je prepočítaná na jednu evidovanú osobu.

 

"Počet návštev pacientov v ambulancii a v rámci návštevnej služby presiahol 6,8 miliónov a lekári v rámci nich vykonali vyše 6,3 miliónov vyšetrení, z toho 15 % tvorili preventívne prehliadky," uviedol hovorca NCZI Peter Bubla. Celkovo pediatrické ambulancie a ambulancie pre deti a dorast evidovali na konci vlaňajška takmer 1,2 milióna deti a mladých ľudí do 26 rokov. 

 

Deti a mladí ľudia boli najčastejšie sledovaní pre choroby dýchacej sústavy a choroby oka a jeho andexov. Bubla podotýka, že výraznejší medziročný nárast zaznamenali v počte vyšetrení detí do 18 rokov s podozrením na ohrozenie násilím. V minulom roku evidujú 582 takýchto prípadov, čo je medziročne o 380 viac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies