Mladý bezdomovec Branislav dostal za vraždu matkinho druha desať rokov väzenia!

NETKY.SK • 16 Júl 2014, 14:30 • 2 min
Mladý bezdomovec Branislav dostal za vraždu matkinho druha desať rokov väzenia!

BANSKÁ BYSTRICA - Trest desať rokov odňatia slobody za vraždu 48-ročného matkinho druha potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 32-ročného bezdomovca Branislava Pohleho.

slovakia

left justify in out

Nevyhovel jeho odvolaniu, aby vraždu prekvalifikoval na zabitie. Na výkon trestu ho však zaradil do ústavu so stredným stupňom stráženia, čím zmiernil verdikt prvostupňového súdu.

 

Vražedný konflikt sa stal v drevenej chatke pri mestskej časti Jakub v Banskej Bystrici v nedeľu 28. júla 2013 večer pri spoločnom pití alkoholu. Branislav sa dostal do slovnej hádky s otčimom Martinom Boborom, pretože nadával jemu, jeho matke a neúctivo sa vyjadroval aj na adresu otca. Potom otčim začal škrtiť Branislava, ktorý sa bránil kuchynským nožom. Spôsobil mu zranenia, ktorým Martin podľahol po prevoze do nemocnice. 

 

Branislav na súde vyhlásil, že nemal úmysel matkinho druha usmrtiť, ako mu to kladie za vinu prokurátor. Otčim ho atakoval a Branislav sa pred násilníkom iba bránil. Odmietol, že by mu zasadil viac ako dve rany. Znalci z odboru súdneho lekárstva však zistili, že nebohý mal na sebe 21 bodných a rezných rán. Z nich boli štyri život ohrozujúce a Martina by bola mohla zachrániť iba okamžitá operácia. Branislav i jeho otčim boli opití, u každého sa zistilo viac ako tri promile alkoholu. Jeden zo svedkov vyhlásil, že nebohý bol agresívny iba keď si vypil a nikto mu vtedy nesmel odporovať. V minulosti bol takmer dvadsaťkrát súdne trestaný, aj za násilnú trestnú činnosť. 

 

Senát uznal vinu z obzvlášť závažného zločinu vraždy, ako žiadal prokurátor. Odmietol názor obhajoby, že išlo o zabitie, resp. nutnú obranu. Na tele obžalovaného sa totiž nezistili stopy po škrtení. Trest mu mimoriadne znížili vzhľadom na doterajšiu bezúhonnosť, priznanie a napomáhanie pri objasňovaní. Súd tiež akceptoval tvrdenie psychiatrov, že ovládacie schopnosti Branislava boli po požití alkoholu a v afekte podstatne znížené. Pretože u obžalovaného sa zistila závislosť od alkoholu, súd mu uložil ochranné liečenie ústavnou formou. 

 

Proti rozsudku prvostupňového súdu sa odvolal iba Pohle. Tvrdil, že nemal úmysel otčima usmrtiť a žiadal prekvalifikovať vraždu na zabitie a primerane znížiť trest. Odvolací súd však ponechal skutok ako vraždu. Poukázal na počet poranení, ktoré sa našli na tele nebohého, vrátane štyroch život ohrozujúcich. Vzhľadom na doterajšiu bezúhonnosť Pohleho zmiernil však jeho zaradenie do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. 


Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné a predseda senátu nariadil aj výkon trestu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies