Mladý Američan vyhral v tombole Picassov obraz v hodnote 730-tisíc!

NETKY.SK • 19 December 2013, 10:45 • 2 min
Mladý Američan vyhral v tombole Picassov obraz v hodnote 730-tisíc!

PARÍŽ - Dvadsaťpäťročný milovník umenia z USA vyhral v tombole obraz Pabla Picassa v hodnote približne 730.000 eur. Za lístok do nezvyčajnej tomboly pritom zaplatil len 100 eur, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Charitatívnu akciu usporiadala v stredu parížska pobočka aukčného domu Sotheby's. Výherca získal vodomaľbu "Muž s operným klobúkom" namaľovaný v roku 1914 počas Picassovho kubistického obdobia.  Lístky v hodnote 100 eur boli v predaji od apríla tohto roku v limitovanom počte 50.000 kusov. Veľká časť záujemcov pochádzala z USA, ale lístky sa predávali aj vo Francúzsku, Nemecku, Iráne či Kirgizsku. 

Víťaza lotérie vyžreboval v stredu počítač. Stal sa ním Američan Jeffrey Gonano, projektový manažér firmy, ktorá sa zaoberá predajom automatických hasiacich systémov. Podľa vlastných slov doteraz nikdy nič nevyhral a vzácny obraz aspoň nateraz určite neplánuje predať. 

Pôvodný majiteľ Picassovej vodomaľby, združenie na záchranu libanonského mesta Súr, chcel prostredníctvom neobvyklej akcie získať najmenej päť miliónov eur. Prostriedky chce použiť na zveľadenie tohto starovekého libanonského prístavu, ktorý je súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO.

Maliarov vnuk Olivier Picasso vo svojom vyhlásení uviedol, že jeho starého otca, ktorý zomrel v roku 1973, by "účasť na takomto podujatí určite pobavila".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona