Mladú kresťanku zatkli v Sudáne za cestovanie s falošnými dokladmi

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 16:06 • 2 min
Mladú kresťanku zatkli v Sudáne za cestovanie s falošnými dokladmi

CHARTÚM - Sudánka Marjam Jahjá Ibráhímová, ktorú prepustili z cely smrti aj napriek tomu, že sa nezriekla kresťanskej viery, obvinili z pokusu opustiť Sudán s falošnými dokladmi, informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ibráhímovú zadržali v utorok na letisku v Chartúme, odkiaľ chcela spolu s manželom a dvoma deťmi odletieť údajne do Spojených štátov. 
     

Mladá Sudánka sa mala legitimovať dočasnými cestovnými dokladmi, ktoré jej vydalo veľvyslanectvo Južného Sudánu. Podľa vládneho zdroja mala Ibráhímová pri sebe aj vstupné víza do Spojených štátov, ktoré jej vydalo americké veľvyslanectvo v Chartúme.
     

Jej právnik zároveň poprel pravdivosť vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí, že jeho klientku po utorňajšom zatknutí na letisku už prepustili. Noc údajne spolu s manželom a deťmi strávila v policajnej cele.

     

Ibráhímovej právnik ďalej uviedol, že, že jeho klientka bola obvinená z "falšovania dokumentov a uvedenia nepravdivých informácií" a mali by ju prepustiť na kauciu. 
     

Ibráhímovú v máji odsúdili na smrť za to, že prestúpila z islamu na kresťanstvo. Súd ju uznal vinnou z odpadlíctva a z cudzoložstva, pretože jej sobáš s americkým občanom Danielom Wanim v roku 2012 označil za neplatný na základe islamského práva šaríja, ktoré v Sudáne platí od 80. rokov 20. storočia. 
     

Keďže sa odsúdená odmietla vzdať novoprijatej kresťanskej viery a vrátiť sa k islamu, uložili jej najvyšší trest - 100 rán bičom a smrť obesením. Mladá Sudánka dokonca počas pobytu za mrežami porodila svoje druhé dieťa. Vo väzení s ňou bol aj jej 18-mesačný syn.  
     

Prípad Ibráhímovej vyvolal vo svete pobúrenie. Sudánsku vládu vedenú islamistami vyzývali na rešpektovanie slobody výberu vierovyznania aj západné veľvyslanectvá a sudánski aktivisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies