Mladú kresťanku údajne opäť prepustili na slobodu

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 16:57 • 2 min
Mladú kresťanku údajne opäť prepustili na slobodu

CHARTÚM - Sudánske úrady dnes - už po druhý raz od začiatku tohto týždňa - prepustili na slobodu kresťanku Marjam Jahju Ibráhímovú, pôvodne odsúdenú na trest smrti za zrieknutie sa islamu, ktorej prípad vyvolal rozsiahle medzinárodné pobúrenie.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťsedem ročnú ženu prepustili z cely smrti už v pondelok. Hneď na druhý deň ju však aj s manželom a dvoma malými deťmi opäť zadržali na letisku v sudánskej metropole Chartúm a obvinili z pokusu o opustenie krajiny s falošnými dokladmi. 
     

Ibráhímovej dnes podľa vyjadrenia jej právneho zástupcu dovolili odísť z policajnej stanice, kde bola zadržiavaná. K prepusteniu prispel aj tlak zahraničných diplomatov, uviedla agentúra AP. 
     

Objavila sa však aj protichodná informácia, podľa ktorej dnes predĺžili Ibráhímovej vyšetrovaciu väzbu o ďalších 72 hodín. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na iného právneho zástupcu štvorčlennej rodiny, ktorá sa údajne stále nachádza na chartúmskej policajnej stanici. 
     

Ibráhímovú v máji odsúdili na smrť za to, že prestúpila z islamu na kresťanstvo. Súd ju uznal vinnou z odpadlíctva a z cudzoložstva, pretože jej sobáš s americkým občanom Danielom Wanim (pôvodom kresťan z Južného Sudánu) označil za neplatný na základe islamského práva šaría, ktoré v Sudáne platí od 80. rokov 20. storočia.
     

Keďže sa odsúdená odmietla vzdať novoprijatej kresťanskej viery a vrátiť sa k islamu, uložili jej najvyšší trest - 100 rán bičom a smrť obesením. Mladá Sudánka dokonca počas pobytu za mrežami porodila svoje druhé dieťa. Vo väzení s ňou bol aj jej 18-mesačný syn.  
     

Chartúm sa napokon podvolil silnému medzinárodnému tlaku na Ibráhímovej oslobodenie. Odvolací súd v pondelok nariadil prepustenie Ibráhímovej a zrušenie pôvodného rozsudku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona