Mladík s technickým myslením zachránil život cestujúcemu v lietadle: Pomohol mu takto netradične!

NETKY.SK • 18 Máj 2018, 10:18 • 2 min
Mladík s technickým myslením zachránil život cestujúcemu v lietadle: Pomohol mu takto netradične!

Indický študent vďaka logike a technickému mysleniu zachránil v lietadle život spolucestujúcemu po tom, ako skolaboval.

slovakia

left justify in out

Karttikeya Mangalam je 21-ročný Ind, ktorý študuje na Indickom technologickom inštitúte v Kanpure. Nedávno sa lietadlom vracal zo svojho ročného výmenného pobytu vo Švajčiarsku, keď sa na palube stroja smerujúceho zo Ženevy do Naí Díllí stal svedkom veľmi nepríjemnej udalosti. Jeden z cestujúcich totiž začal mať vážne zdravotné komplikácie.

 

Samozrejme, letušky v prvom rade medzi cestujúcimi hľadali lekára. Jeden sa tu nachádzal, bol z Ruska. Spoločne s pacientom, ktorý v tom čase ešte komunikoval, prišli na to, v čom nastal problém. Cestujúci bol totiž diabetik a nakoľko mu na letisku z bezpečnostných dôvodov vzali inzulínovú pumpu, nastal u neho hyperglikemický šok. Zhodou okolností, aj samotný lekár bol diabetik, preto inzulínovú pumpu mal. Avšak fungovala na úplne inom princípe, než tá, ktorú omdlievajúci pasažier menom Thomas potreboval.

 

Posádka sa rozhodla núdzovo pristáť, problém však bol, že tento manéver by trval hodinu a pol, pričom medzi tým už Thomas upadol do bezvedomia. Potreboval okamžitú pomoc, inak by mu hrozila smrť. V tej chvíli sa Karttikeya rozhodol, že sa pokúsi lekárovu inzulínovú pumpu upraviť tak, aby bola vhodná aj pre Thomasa.

 

Duchaprítomný Ind pomocou palubnej Wi-Fi stiahol z internetu PDF schému konštrukcie inzulínového pera a zistil, že na to, aby fungovala v súlade s pacientovými potrebami, mala by obsahovať pružinu navyše. Ostatných pasažierov teda požiadali, aby zapožičali svoje guľôčkové perá, ktoré podobnú súčiastku obsahujú. V jednom z nich našli presne to, čo potrebovali. Vtedy Karttikeya pumpu rozobral, doplnil o pružinu a opäť poskladal. Lekár pomocou prerobenej pomôcky aplikoval Thomasovi inzulín a ten postupne začal naberať vedomie. „Myslím si, že záchrana života človeka je viac ako to, čo by človek očakával od základných inžinierskych znalostí získaných počas jedného roka,“ skonštatoval mladý záchranca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies