Mladík ponúkal odkazy na filmy, má zaplatiť 4 milióny

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 11:39 • 2 min
Mladík ponúkal odkazy na filmy, má zaplatiť 4 milióny

PRAHA - Česká protipirátska únia chce od študenta z Liberca štyri milióny českých korún. Mladík totiž na svojich stránkach ponúkal odkazy na filmy a súd ho za to potrestal podmienkou. Študentovi už vyjadrila podporu Česká pirátska strana. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Ide o dohru prípadu tzv. libereckého piráta. Ten bol ako 17-ročný študent vyšetrovaný za to, že na svojom webe ponúkal odkazy na filmy. Ak na ne človek klikol, dostal sa k filmu, ktorý si mohol bezplatne pustiť. Súd mu za to udelil podmienku, ale trest mu v januári vymazala amnestia vtedajšieho prezidenta Václava Klausa. Súd mu však neprikázal nahradiť škodu. Pôvodne vyčíslená suma bola pritom 30-krát vyššia - presahovala 120 miliónov českých korún.

Riaditeľka Českej protipirátskej únie Markéta Prchalová uviedla, že mladíkovi poslali výzvu na úhradu škody štyri milióny korún alebo na uzatvorenie splátkového kalendára. "Až keď nebude reagovať, dáme vec na súd," dodala riaditeľka.

Prchalová vysvetlila, že ide "len o zlomok škody", ktorú študent spôsobil, ale požadovanú škodu bude Česká protipirátska únia schopná na občianskoprávnom súde preukázať.

Študenta podporuje Česká pirátska strana, pretože stránky neponúkali ďalší obsah, len odkazy. Strana v súvislosti s prípadom zriadila provokačné webové stránky www.piratskefilmy.cz, na ktorých našli záujemcovia 20.000 odkazov na vyše 5800 filmov.

Podľa Pirátov nie je uverejňovanie odkazov na iné servery, tzv. embedding, trestné. Súdy by potom podľa podpredsedu strany Mikuláša Ferjenčíka mohli stíhať napríklad vyhľadávač Google. Nič také sa však nedeje.

Odkazovanie je prirodzenou súčasťou internetu, a keď sa začne zakazovať, zle sa to skončí, dodal pre iDnes.cz v minulosti Ferjenčík. 

Zatiaľ posledné slovo k prípadu povedal nedávno Najvyšší súd - zamietol mladíkovo dovolanie. "Rozsudok Najvyššieho súdu jasne hovorí, že máme pravdu," tvrdí Prchalová.

Ak však dôjde na žalobu, Piráti chcú ďalej bojovať. Podajú ústavnú sťažnosť, alebo sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona