Mladík, ktorý na smrť dobil dôchodcu, pozná svoj trest

NETKY.SK • 17 August 2016, 16:19 • 2 min
Mladík, ktorý na smrť dobil dôchodcu, pozná svoj trest

BANSKÁ BYSTRICA - Trest odňatia slobody deväť a pol roka za zabitie 70-ročného dôchodcu potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 18-ročného Lukáša Briedu z tohto mesta. Sudca hneď nariadil aj výkon trestu, ktorý si Brieda odpyká v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

slovakia

left justify in out

Opitý mladík 6. novembra minulého roku večer napadol kopancom do chrbta 70-ročného Banskobystričana. Keď muž padol na zem, Lukáš pokračoval v útoku a päsťou minimálne osem- až desaťkrát ho udrel do hlavy.

 

Dôchodca utrpel tržné rany na hlave, združenú zlomeninu tvárových kostí, zlomeninu sánky, pomliaždenie mozgu, zlomeninu rebier s následným prepichnutím pľúc a museli ho hospitalizovať v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Zraneného dôchodcu potom ešte previezli do Univerzitnej nemocnice v Martine, kde sa podrobil stomatochirurgickému zákroku. Dňa 31. decembra však napadnutý Pavol zomrel v dôsledku smrti mozgu, čo bolo v príčinnej súvislosti s poranením lebky a hrudníka, ktoré utrpel 6. novembra.


Lukáša stíhali aj za pokračovací prečin výtržníctva, pretože dôchodcu napadol na verejnom priestranstve. Krátko pred týmto skutkom napadol päsťou a kopancami 16-ročného Jakuba, ale ten utrpel iba drobné zranenia.


Pôvodne Lukáš prijal návrh prokurátora na dohodu o vine a treste, kde by bol dostal osem rokov. Na Okresnom súde v Banskej Bystrici v apríli tohto roku však zmaril jej prijatie, pretože na desať zákonných otázok bolo treba odpovedať kladne, ale v jednom prípade sa Lukáš vyslovil záporne. Sudca vec vrátil prokurátorovi a ten podal obžalobu. Na hlavnom pojednávaní Lukáš vinu priznal, ospravedlnil sa vdove a ďalším príbuzným, čo súd akceptoval ako poľahčujúcu okolnosť. Vymeral mu však deväť a pol roka, čo bol vyšší trest oproti dohode.


Nevyučený kuchár Lukáš sa odvolal s tým, že trest je neprimerane prísny. Na odvolacom konaní sa opätovne ospravedlnil pozostalým a tvrdil, že by bol rád, keby dostal nižší trest. Dôvodil priznaním i doterajšou beztrestnosťou a vekom blízkym mladistvému.


Odvolací súd Lukášove argumenty neprijal a prvostupňový verdikt potvrdil. Predseda senátu uviedol, že išlo o útok bez motívu, pričom prichádzal do úvahy aj vyšší trest. Podľa sudcu práve kvôli takýmto výrastkom má slušnejší človek obavu vyjsť na ulicu. Súd hneď nariadil aj výkon trestu. Lukáš musí tiež absolvovať ochranné protitoxikomanické liečenie, pretože sa u neho zistila závislosť na marihuane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona