Mladík, ktorý chcel vykonať bombový útok v Austrálii zostáva vo väzbe

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 07:33 • 2 min
Mladík, ktorý chcel vykonať bombový útok v Austrálii zostáva vo väzbe

MELBOURNE - Sedemnásťročný Austrálčan, ktorého polícia v piatok zadržala pre plánovanie bombového útoku, zostáva vo väzbe. Mladíka dnes nakrátko predviedli na súd pre mladistvých v Melbourne, ktorý ho obvinil z plánovania teroristického činu v štáte Viktória a prechovávania predmetov s ním spojených, uviedli agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Sudca rozhodol, že mladík, ktorého totožnosť z dôvodu neplnoletosti nie je známa, predstúpi pred súd opäť 26. mája. V prípade odsúdenia mu hrozí doživotný trest.

 

Tínedžera zatkli počas spoločnej protiteroristickej operácie federálnych a miestnych policajných jednotiek v jeho dome na melbournskom predmestí Greenvale, kde sa našli výbušné zariadenia, ktoré boli následne zneškodnené. Vyšetrovatelia sa začali prípadom zaoberať pred vyše týždňom na základe informácie od občanov.

 

Polícia zároveň oznámila, že zatknutím podozrivého zmarila druhý plánovaný útok v priebehu troch týždňov.

Austrálske médiá informovali, že mladík šíril pred svojím zatknutím v sociálnych sieťach radikálne moslimské slogany. Jeho otec sýrskeho pôvodu má byť rešpektovaným lekárom.

 

V apríli tamojšie úrady zatkli päticu austrálskych tínedžerov, ktorí plánovali uskutočniť teroristický čin v štýle extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), zameraný na príslušníkov polície a vojnových veteránov. Spojitosť medzi oboma prípadmi sa zatiaľ nepotvrdila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies