Mladiča museli vyviesť zo súdnej siene, urážal svedka

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 15:58 • 2 min
Mladiča museli vyviesť zo súdnej siene, urážal svedka

HAAG - Niekdajšieho veliteľa bosnianskosrbských jednotiek Ratka Mladiča, ktorý čelí pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu obvineniam z genocídy a vojnových zločinov, museli dnes vyviesť zo súdnej siene.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, čo obžalovaný obvinil jedného zo svedkov, ktorý prežil masakru v Srebrenici, zo lži. Mladič aj pri odchode zo súdnej siene vulgárne urážal predsedajúceho sudcu Alphonsa Orieho a chráneného svedka, pričom preklial i jeho matku.

Na znak dešpektu aj tentoraz, podobne ako v minulosti, označoval Bosniakov, podieľajúcich sa na vojnovom konflikte z rokov 1992-1995, za "Turkov".

Mladiča, ktorý na predchádzajúce pojednávanie neprišiel zo zdravotných dôvodov, museli už v súdnej sieni opakovane vyzvať, aby rešpektoval poriadok. Jeho správanie od začiatku monitoruje špeciálna kamera.

Vypočutím chráneného svedka, označovaného iba šifrou RM3-46, sa dnes začala časť procesu, v ktorom senát preskúma Mladičovu zodpovednosť za masakru v Srebrenici, kde príslušníci bosnianskosrbských jednotiek mali v lete 1995 zavraždiť asi 8000 bosnianskych Moslimov, zväčša mužov a chlapcov z východobosnianskej enklávy. Očakáva sa, že táto fáza procesu potrvá niekoľko mesiacov. Následne by sa pozornosť mala presunúť na Mladičovu zodpovednosť za obliehanie Sarajeva, ktoré si vyžiadalo životy asi 10.000 civilistov.

Svedok dnes v súdnej sieni opísal okolnosti, za ktorých ho zadržali Mladičovi ľudia a následne spoločne s ďalšími prepravili do lokality, v ktorej sa neskôr našiel masový hrob popravených. On sám vyviazol so zraneniami a prežil vďaka tomu, že po výstreloch bosnianskosrbskej popravnej čaty zostal nehybne ležať a tváril sa, že je mŕtvy.

Proces s Ratkom Mladičom, ktorého po viac ako desaťročí na úteku zadržali 26. mája 2011 v Srbsku, sa v Haagu začal v máji 2012. Odvtedy v ňom vypovedalo viac ako 80 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies