Mladič požiadal o zubnú protézu a súd označil za satanistický

NETKY.SK • 28 Január 2014, 11:59 • 2 min
Mladič požiadal o zubnú protézu a súd označil za satanistický

HAAG - Bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič v utorok predstúpil pred Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY), kde sa prvýkrát objavil spoločne s niekdajším bosnianskosrbským prezidentom Radovanom Karadžičom.

slovakia

left justify in out

Mladič pritom súd nazval "satanistickým" a opäť vyhlásil, že neuznáva jeho autoritu. Prítomných novinárov rozosmial aj požiadavkou, aby mu ochranka priniesla zubnú protézu.

"Neuznávam a nenávidím tento súd. Je to satanistický súd," vyhlásil generál. "Mohol by som prosím požiadať ochranku, aby mi priniesla zuby a mohol som lepšie rozprávať?" dodal Mladič, kedysi prezývaný aj Bosniansky mäsiar. Pojednávanie následne na 20 minút prerušili, až kým generálovi nepriniesli protézu. 

Mladič sa pred súdom objavil na základe požiadavky Karadžiča. Ten si ho predvolal, aby svedčil v jeho prospech, pričom mu predložil šesť otázok. "Informoval si ma, že väzni zo Srebrenice budú, sú, alebo boli popravení?" znie jedna z nich. Karadžič požiada o Mladičovu výpoveď aj v prípade obliehania Sarajeva, ktoré sa do dejín balkánskych vojen z 90. rokoch zapísalo ako jedna z najtragickejších kapitol. Karadžič predvolaním Mladiča sleduje potvrdenie svojich slov, že vojnové zločiny v Bosne nenariadil. Mladičovi obhajcovia voči predvolaniu namietali s odvolaním sa na zlý zdravotný stav ich klienta. Súd sa však s týmto argumentom nestotožnil. 

Medzi najzávažnejšie obvinenia voči Karadžičovi a Mladičovi patrí ich úloha v takmer štyri roky trvajúcom obliehaní Sarajeva ako aj pri srebrenickej masakre z júla 1995, v rámci ktorej bosnianskosrbské jednotky vyvraždili asi 7500 prevažne moslimských mužov a chlapcov. Karadžiča zatkli v júli 2008 po 13 rokoch na úteku priamo v Belehrade, kde sa ukrýval pod falošným menom Dragan Dabič. Mladiča, ktorý mal zase priamo riadiť etnické čistky zahŕňajúce najhoršie zločiny spáchané v Európe od druhej svetovej vojny, chytili v máji 2011. V súvislosti s úlohou, ktorú v 90. rokoch zohrával počas konfliktu v Bosne, čelí obvineniam z 11 trestných činov vrátane genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. V jeho prípade ide o najväčší proces, akým sa doteraz ICTY zaoberal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona