Mladí výskumníci v Košiciach predstavia svoje práce v boji s rakovinou

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 14:19 • 2 min
Mladí výskumníci v Košiciach predstavia svoje práce v boji s rakovinou

KOŠICE – Na dôležitosť výskumu nádorových ochorení upozorňuje každoročne Deň výskumu rakoviny pripadajúci na 7. marca. Súčasťou aktivít pri príležitosti tohto dňa vyhláseného Nadáciou Výskum rakoviny je aj piaty ročník súťaže mladých onkológov, ktorý sa uskutoční v stredu (9.3.) v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Súťaž v oblasti základného, aplikovaného a klinického výskumu je určená pre študentov stredných a vysokých škôl, a mladých vedeckých pracovníkov do 35 rokov. Do aktuálneho ročníka sa zapojilo 23 mladých výskumníkov, ktorí predstavia svoje práce na pôde Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ).

 

"V predchádzajúcich ročníkoch sme si uvedomili, že naozaj máme veľmi šikovných, ambicióznych a vo vede veľmi erudovaných ľudí. To znamená, že o onkologický výskum sa nie je treba obávať. Veríme, že všetci títo záujemcovia sa aj v budúcnosti budú venovať onkologickému výskumu, pretože je to veľmi potrebné," uviedla pre TASR prezidentka Nadácie Výskum rakoviny Margita Klobušická.

 

Deň výskumu rakoviny má podľa nej za cieľ osloviť širokú verejnosť, laikov i odborníkov. "Samozrejme, obraciame sa aj na vládu SR, podpora onkologického výskumu by mala patriť medzi priority v oblasti zdravotnej politiky, pretože pomoc štátu je mimoriadne dôležitá," dodala.

 

Predseda hodnotiacej komisie súťaže Ladislav Mirossay z Ústavu farmakológie Lekárskej fakulty UPJŠ priblížil, že súťažiaci budú prezentovať svoje výsledky a odpovedať na otázky komisie, ktorá zhodnotí prínos ich prác.

 

"Témy sú rôzne, idú od rôznych diagnostických možností až po terapiu, ale medzitým je aj kopa tém ohľadom kontroly rastu, diferenciácie buniek a podobne. Je tam aj široká škála metodologickej náročnosti, niekde je ten prístup jednoduchší a niekde riadne komplikovaný, a tie témy a sú robené aj v spolupráci so zahraničím. To už sa týka génových expresií a konkrétnych zásahov do genómu," uviedol.

 

Každoročnou súčasťou aktivít ku Dňu výskumu rakoviny sú aj Vedecké dielne - onkológia prebiehajúce od februára do 7. marca na stredných školách. V stredu (9.3.) sa o 19. hodine bude konať galakoncert v košickom Dome umenia, kde vyhlásia víťazov súťaže mladých onkológov.

 

Výskum v rámci Lekárskej a Prírodovedeckej fakulty UPJŠ zahŕňa aj oblasť onkológie. V súčasnosti je orientovaný napríklad na štúdium nových protinádorových liečiv zo skupiny prírodne sa vyskytujúcich látok a ich syntetických derivátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies