Mladí vedci zo Slovenska súťažia na GENIUS olympiáde v USA

NETKY.SK • 27 Jún 2012, 20:11 • 2 min
Mladí vedci zo Slovenska súťažia na GENIUS olympiáde v USA

Mladí vedci zo Slovenska súťažia na GENIUS olympiáde v USA

slovakia

left justify in out

img

V týchto dňoch piati nadaní žiaci stredných škôl v oblasti vedy a techniky, ktorí uspeli na Celoštátnej súťažnej prehliadke bádateľských projektov žiakov stredných škôl – ScientiaProFuturo 2011, súťažia s tromi bádateľskými projektmi na medzinárodnej olympiáde GENIUS (International High School Project Fair on Environment) v Oswego.
Na GENIUS olympiáde, ktorá prebieha na New Yorskej štátnej univerzite v Oswego, mladí bádatelia z viac ako 50 štátov z celého sveta súťažia s 248 projektmi v štyroch súťažných kategóriách – ekológia, ekológia a biodiverzita, kvalita životného prostredia a zdroje energie.
Cieľom súťaže je podporovať žiakov stredných škôl v hľadaní riešení environmentálnych problémov a usmerniť ich, aby prispeli k ochrane a zlepšeniu životného prostredia. GENIUS olympiádu vyhlasuje a organizuje New Yorská štátna univerzita a nadácia pre vedu a vzdelávanie Terra. Autori najkvalitnejších projektov získajú nielen zlaté, strieborné, bronzové medaily, vecné ceny, ale aj štipendium na štúdium na New Yorskej štátnej univerzite.
Slovenskú republiku na GENIUS olympiáde 2012 reprezentujú: Jana Končalová a Martina Kunská, žiačky Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach, s bádateľským projektom s názvom „Komplexné porovnanie dvoch úsekov rieky Žitava“; Juraj Lörinčík a Milan Tkáčik, žiaci Gymnázia P. J. Šafárika v Rožňave, s bádateľským projektom s názvom „Náhle ionosférické poruchy“; Katarína Marková, žiačka Gymnázia na Alejovej ulici v Košiciach s bádateľským projektom s názvom „Fauna článkonožcov v Snežnej
Na GENIUS olympiádu 2012 žiaci postúpili z Celoštátnej súťažnej prehliadky bádateľských projektov žiakov stredných škôl –ScientiaProFuturo 2011, ktorú vyhlasuje a organizuje občianske združenie Mladí vedci Slovenska v rámci projektu podporovaného Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy č. LPP-0351-09. Hlavným partnerom súťaže ScientiaProFuturo sú Slovenské elektrárne, a.s. Bližšie informácie nájdete na www.scientiaprofuturo.sk.

Zdroj:PR SERVIS SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona