Mladí vedci z Visegrádskeho regiónu vo Varšave predstavili témy z oblasti biomedicíny

NETKY.SK • 9 Október 2017, 11:15 • 2 min
Mladí vedci z Visegrádskeho regiónu vo Varšave predstavili témy z oblasti biomedicíny

BRATISLAVA - Predstavitelia akadémií vied Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska sa v uplynulých dňoch stretli vo Varšave na pravidelnom fóre, ktoré každoročne organizuje vybraná krajina Visegrádskeho regiónu.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied Monika Hucáková, možnosť vystúpiť pred predsedami akadémií majú každoročne aj mladí vedeckí pracovníci, ktorí predstavujú výsledky svojho výskumného projektu a odpovedajú na otázky odborníkov. Slovenskú akadémiu vied zastupoval na stretnutí vo Varšave v dňoch 26. a 27. septembra MVDr. Mgr. Tomáš Smolek, PhD., z Neuroimunologického ústavu SAV. Smolek sa venuje výskumu Alzheimerovej choroby.

„Všetko speje k tomu, že sa raz Alzheimerova choroba bude dať liečiť. My sa snažíme odhaliť mechanizmus vzniku ochorenia, čo by otvorilo nové možnosti terapie. Odkedy bol popísaný prvý prípad Alzheimerovej choroby v roku 1906, nepoznáme účinnú terapiu. Väčšina z tých, ktoré existujú, sú schopné potláčať len príznaky ochorenia, ale nedokážu ochorenie zastaviť. Naďalej pokračuje štúdium mechanizmu ochorenia a hľadajú sa kľúčové zmeny bielkovín, ktoré sú zodpovedné za neurodegeneráciu,“ povedal Smolek.

Výskumník je súčasťou výskumného tímu, ktorý sleduje proces šírenia tau proteinovej patológie. Jeho mechanizmy sledujú vedci z Neuroimunologického ústavu v in vitro podmienkach, ale aj na animálnych modeloch.

 

„Náš ústav patrí medzi vedúce pracoviská pôsobiace v oblasti výskumu tau proteínu. Sme presvedčení o tom, že je príčinou Alzheimerovej choroby, prípadne hrá kľúčovú úlohu v patogenéze ochorenia. Sme konkurencieschopní, o čom svedčia aj viaceré spolupráce so zahraničnými univerzitami, alebo s pracoviskami, ktoré sa venujú podobnej oblasti ako napr. MRC Cambridge. V súčasnosti pracujeme aj na vytvorení národného programu – Slovensko proti demencii, kde prinášame nové riešenia pre pacientov s demenciou,“ uviedol Smolek.

Českú akadémiu vied reprezentoval na Visegrádskom fóre Dr. Jiří Schimer, ktorý skúma globálne ochorenie HIV. Maďarskú akadémiu vied zastupovala Dr. Éva Borbély, ktorý sa venuje chronickej bolesti a stresu. Poľská strana nominovala Dr. Alicju Koscielny, ktorá sa venuje abnormalitám nervového systému.

„Biomedicína ako téma, ktorá bola prezentovaná na spoločnom fóre, je veľmi širokospektrálna. Jednotlivé prezentácie boli rôznorodo zamerané, lebo každý pracoval na inom poli. Napríklad kolega z Českej republiky sa venuje výskumu HIV. AIDS má globálny impakt rovnako ako Alzheimerova choroba, obe ochorenia majú veľký sociálny a ekonomický dopad na celú spoločnosť. Na druhej strane stres, ktorému sa venuje kolegyňa z Maďarskej akadémie vied, je súčasťou nášho každodenného života. Vybrané témy reflektovali aktuálne trendy v biomedicíne, avšak treba otvorene povedať, že spomedzi vybraných tém sa práve Alzheimerova choroba stala prioritou WHO pre najbližšie roky,“ uzavrel Smolek.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies