Mladí užívatelia drog sa boja vyhľadať pomoc, upozornila mimovládna organizácia

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 11:06 • 2 min
Mladí užívatelia drog sa boja vyhľadať pomoc, upozornila mimovládna organizácia

BRATISLAVA – Počet mladých ľudí injekčne užívajúcich drogy neklesá. Boja sa vyhľadať pomoc. Upozorňuje na to mimovládna organizácia Odyseus, ktorá ročne pracuje s približne 1000 ľuďmi pichajúcimi si drogy. Štvrtina z nich má vek do 30 rokov. Združenie v Bratislave vyzbiera ročne desaťtisíce použitých striekačiek, užívateľom drog ponúka nízkoprahové služby.

slovakia

left justify in out

"Hoci je heroínová éra 90. rokov preč, bolo by odvážne tvrdiť, že mladí si už drogy nepichajú. Problémom skôr je, že sa skrývajú a majú strach vyhľadať pomoc," informovala TASR Miroslava Žilinská zo združenia. Injekčné užívanie drog je podľa nej tým najrizikovejším spôsobom užívania – ako z pohľadu prenosu HIV, hepatitíd či z pohľadu rizika predávkovania.

 

Strach mladých ľudí vyhľadať pomoc potvrdzuje podľa Žilinskej i Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

 

Nedostatok informácií a injekčných striekačiek ich potom stavia do vyššieho rizika infikovania sa HIV.

 

Organizácia sa pre kontakt s mladými drogovo závislými preto rozhodla využiť potenciál komunity. "V rámci užívateľov drog si vyberáme šikovných ľudí, ktorí pôsobia ako dobrovoľníci. Poskytnú výmenu striekačiek alebo poradia vo svojich komunitách," vysvetlila Žilinská. Vďaka tomu sa podľa nej informácie šíria aj medzi ľudí, ktorí nechcú alebo sa boja vyhľadať pomoc.

 

Združenie neponúka pomoc iba v teréne. Poradí aj na stránke www.drogy.org, kde im dvakrát do týždňa odborníci poradia online. Web ponúka informácie o drogách, ich rizikách či tipy, ako ich znížiť. Aktivity na pomoc mladým podporila Nadácia pre deti Slovenska z fondu Hodina deťom.

 

Predvlani sa na závislosť od drog liečilo podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) 448 žien a 2035 mužov. Ide o posledné dostupné štatistiky. Viac ako polovica (1267) pacientov už bola v minulosti liečená pre drogové problémy. V prípade zvyšných pacientov šlo o liečbu prvýkrát v živote.

 

Celkovo sa liečilo 1064 užívateľov stimulancií, až 1043 pacientov z tejto skupiny užívalo pervitín. Ich priemerný vek je 28 rokov. Pre opiáty podstúpilo liečbu 543 ľudí s priemerným vekom 33 rokov. Heroín ako primárnu drogu užívalo 397 osôb a ich počet medziročne klesol o 17 ľudí. Ostatné druhy opiátových drog užívalo 146 liečených.

 

Z užívania marihuany sa liečilo 509 osôb, z toho 501 s priemerným vekom 25 rokov. Liečenými užívateľmi drog sú najmä mladí ľudia vo veku 20 až 39 rokov, tvoria takmer 80 percent. Táto veková skupina sa najčastejšie liečila zo závislosti od pervitínu, u mladistvých mužov vo veku 15 až 19 rokov prevažovala liečba spojená s užívaním marihuany, ženy v tomto veku boli liečené najmä pre užívanie pervitínu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies